Hlavní obsah

Přibylo nejvíce nakažených za 14 dní. Je to hra s čísly, která neříkají nic

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ve čtvrtek přibylo nejvíce pozitivně testovaných na koronavirus ze všech květnových dnů. Jde o první znatelný nárůst po uvolnění epidemiologických opatření. Čísla o nákaze jsou ale stále těžko čitelná.

Článek

Celkem pozitivně testovaných na onemocnění covid-19 je v České republice momentálně přes osm tisíc, aktuálně nemocných je 2 810. Čtvrteční potvrzený nárůst je 82 osob.

Důležitým číslem ale není pouze 82 nově infikovaných, nýbrž i poměr pozitivních výsledků vůči počtu provedených testů. Pokud by se dramaticky zvýšil počet testovaných osob, může se snadno zvyšovat i počet pozitivních případů.

Z tohoto čísla pak vychází poměr, který ve čtvrtek stoupl na číslo 1,2 %, které je také nejvyšší za poslední dva týdny.

Zatím ale z dat ministerstva zdravotnictví jasně nevyplývá, že by se po uvolnění opatření začala epidemie znovu rozjíždět. Z čísel o počtu provedených testů totiž není možné vyčíst, kolik z nich je nových testů osob s podezřením na nákazu a například opakovaných testů zdravotníků nebo testů potřebných k potvrzení vyléčení. Ty musí vyjít alespoň dva negativní v jeden den, aby mohl být pacient prohlášen za vyléčeného.

Poměr nakažených je 1,2 %, ale...

Poměr, jenž říká, kolik lidí ze všech provedených PCR testů vyšlo s pozitivním výsledkem, je tak sestaven z testů, mezi které se počítají i ty opakované. Jen není známo, kolik jich vlastně je. Stavět závěry na takovém poměru by mohlo být minimálně zavádějící. Seznam Zprávy se ministerstva zdravotnictví na detailnější údaje o testování opakovaně dotazují. Zatím bez úspěchu.

Ministr Adam Vojtěch na tiskové konferenci připustil, že nárůst je vyšší, ale podle něj není důvod se znervózňovat.

„Když jsme se podívali z většího detailu, není to věc, která by byla spojena s pondělním rozvolňováním,“ připomněl, že na začátku pracovního týdne byla zrušena další omezení zavedená v březnu kvůli epidemii.

Ministr řekl, že případy přibývají komunitním šířením, zejména ve městech a mezi nimi pak v Praze. Jednotlivé případy se podle něj přitom netýkají „citlivé“ skupiny lidí 65 plus.

„Praha roste stabilně. Jsou to pozitivní případy, které jsou rozesety po celé Praze, není to nějaké konkrétní ohnisko,“ uvedl ministr, avšak zároveň zmínil případ, který toto pravidlo porušuje.

„Jedinou větší skupinou byla skupina stavebních dělníků,“ řekl Adam Vojtěch a poté hlavní hygienička Jarmila Rážová doplnila, že šlo o nákazu 17 lidí žijících v jedné z pražských ubytoven.

Hygienička dodala, že nakažení byli izolováni a objekt byl dezinfikován.

Poměr se tak sice posledním dnem zřetelně zvýšil, v minulých týdnech jsme ale mohli podobný nárůst vidět o víkendech a svátcích. V tyto dny totiž počet všech testů klesá až na polovinu, a tím pádem jakýkoliv výkyv v počtu nově nakažených tímto procentem výrazně pohne.

Zda jsme po uvolnění opatření svědky znovu narůstající epidemie koronaviru, ukážou až čísla příštích několika dní, možná týdnů. Včerejší počet nových pozitivních případů může být také jen výkyvem v nepříliš transparentních datech ministerstva zdravotnictví.

Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví a šéf Centrálního řídicího týmu covid-19, už v dubnu uvedl jako klíčové číslo 400 nových případů za den. V případě, že by jich začalo přibývat tolik, vláda by mohla znovu zpřísnit opatření.

Reklama

Doporučované