Hlavní obsah
Online

Nové ohnisko viru. Rozšířil se na rodinné oslavě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem pandemie nemoci covid-19 v Česku i ve světě sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Podle dat Ministerstva zdravotnictví přibylo během úterý v Česku dalších 282 nakažených nemocí covid-19. Těžký průběh nemoci má aktuálně 29 pacientů, nejvíce od 21. května.

- Nové větší ohnisko nákazy se objevilo ve Velkých Hošticích na Opavsku. Virus se rozšířil na rodinné oslavě. Nakaženo je 15 účastníků oslavy a sedm dalších lidí, často jejich rodinných příslušníků.

- Ve světě už se koronavirem nakazilo přes 22 milionů lidí. V Libanonu se vláda chystá zavřít obchody a vyhlásit zákaz vycházení. Tunisko nově bude u vstupu do země vyžadovat negativní test.

- Ministr Vojtěch oznámil, jak přesně bude na podzim nošení roušek vypadat a kde je bude možné sundat. Podrobnosti na následujícím odkazu.

  • Čechům se kvůli koronaviru „uzavřela“ další evropská země

    Finsko od pondělí kvůli pandemii covidu-19 zavede povinnou karanténu pro cestující z většiny zemí Evropské unie. Opatření se nevztahuje jen na osoby přijíždějící z Itálie, Maďarska, Slovenska, Estonska a Litvy, kde jsou počty nakažených za posledních 14 dní nízké, informovala agentura AFP. Cestovatelé z většiny zemí EU nyní musí uvést „pádný“ důvod pro cestu do Finska, navíc se budou muset po příjezdu na dva týdny izolovat.

  • Ve Francii i Španělsku je nakažených za den více než 3700

    Počet lidí nakažených koronavirem překonal ve Francii potřetí za uplynulých sedm dní hranici 3000. Za posledních 24 hodin se nákaza potvrdila u 3776 lidí, informovala dnes s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters. Podobný denní přírůstek dnes ohlásilo i Španělsko, které zaregistrovalo 3715 nových případů. V Itálii se počet infikovaných drží v řádu stovek.

  • Česko může testovat 18 tisíc lidí denně

    Aktuální kapacita laboratoří v Česku je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) 18 000 testů na covid-19 denně. Do konce srpna má být hotová Národní testovací strategie, teď se do ní zapracovávají připomínky různých institucí. Ministr to řekl na dnešním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

  • Egypt od září povolí vstup jen s negativním testem na koronavirus

    Negativní test na koronavirus bude muset od 1. září předložit každý, kdo přijede do Egypta. Oznámil to dnes podle agentury Reuters egyptský premiér Mustafá Madbúlí. Káhira už dříve požadovala negativní test po návštěvnících z cizích zemí, nařízení se však netýkalo některých turistických letovisek včetně Hurgady či Šarm aš-Šajchu. České ministerstvo zahraničí Čechům doporučuje do země cestovat pouze v nutných případech, uvádí ČTK.

  • Oslo zavádí povinnou karanténu pro cestující z Británie či Řecka

    Norsko od soboty rozšíří povinnost desetidenní karantény na všechny osoby přijíždějící z Británie, Rakouska, Řecka a Irska, neboť v těchto zemích rostou počty nakažených covidem-19. Oznámilo to dnes norské ministerstvo zahraničí. Podobná omezení budou zavedena i vůči těm lidem, kteří cestují z dánského hlavního města Kodaně, uvedlo podle agentury Reuters ministerstvo v dnešním prohlášení.

    Už na počátku měsíce Norsko zavedlo povinnost desetidenní karantény pro cestující z Česka, Francie, Švýcarska a Monaka. Později Oslo seznam rozšířilo o Polsko, Nizozemsko, Maltu, Island, Kypr, Faerské ostrovy a některé oblasti Švédska a Dánska, uvádí ČTK.

  • Praha má kvůli technické chybě rekordní přírůstek případů covidu

    V Praze za posledních 24 hodin přibylo 120 případů koronaviru, což je dosud nejvíc za jeden den. Počet ale podle hygieniků zvýšili nemocní, kteří kvůli technické chybě nebyli zahrnuti v úterních datech, uvádí ČTK. Podle aktualizovaných čísel se tak úterní denní přírůstek dostal přes stovku, kde byl naposledy 28. července a teprve podruhé od březnového začátku šíření nemoci covid-19 v Česku. V hlavním městě dosud bylo potvrzeno 4220 nakažených, 3120 se uzdravilo a 107 zemřelo. Čísla k dnešním 18:00 na webu zveřejnila pražská hygienická stanice.

  • Babiš se sejde s ministrem Vojtěchem kvůli rouškám, nerozumí výjimkám

    Premiér Andrej Babiš bude ve čtvrtek jednat s ministrem zdravotnictví o novém nařízení o nošení roušek. Některým výjimkám nerozumí, řekl novinářům.

  • Ve Švédsku letos zemřelo nejvíc lidí za posledních 150 let

    Ve Švédsku v první polovině letošního roku zemřelo nejvíce lidí ve srovnání se stejným obdobím posledních 150 let. Informoval o tom dnes švédský statistický úřad. Dohromady od ledna do června ve více než desetimilionové skandinávské zemi zemřelo 51 405 lidí, z toho zhruba 4500 úmrtí souviselo s koronavirovým onemocněním covid-19. To si dosud vyžádalo už na 5800 švédských životů, napsala agentura Reuters.

    Koronavirová nákaza způsobila, že celková úmrtnost byla letos zhruba o deset procent vyšší,  než byla pro dané období v uplynulých pěti letech. V dubnu byl počet úmrtí téměř 40 procent nad průměrem kvůli prudkému nárůstu počtu zemřelých v souvislosti s covidem.

  • Do Tuniska s cestovní kanceláří bez testu

    Češi, kteří poletí do Tuniska s cestovními kancelářemi, budou moci i nadále vkročit do země bez testů na covid-19. Individuální program v zemi nebude možný. Uvedla dto Asociace cestovních kanceláří v reakci na prohlášení tuniského ministra zdravotnictví. Ten dnes podle tiskové agentury TAP oznámil, že do Tuniska nebude moci vstoupit žádný cestující bez negativního testu na covid-19 bez ohledu na zemi původu. Podle asociace se to ale zájezdů netýká.

  • Chorvatsko hlásí rekordních 219 případů koronavirové nákazy

    Chorvatsko za poslední den zaznamenalo 219 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie v zemi. Oznámil to dnes krizový štáb. V úterý hlásily úřady 199 infikovaných. Sousední Slovinsko proto od čtvrtka zařadí Chorvatsko do skupiny rizikových zemí, stejný krok již v pondělí učinilo Rakousko, uvádí ČTK.

    Celkem se v zemi se čtyřmi miliony obyvatel nakazilo již 7074 osob. Na 168 z nich s nemocí covid-19 zemřelo, z toho dva lidé za poslední den. Momentálním ohniskem nákazy je Splitsko-dalmatská župa na jihu země, kde v posledním dni přibylo 66 nakažených.

  • Nové ohnisko viru. Rozšířil se na rodinné oslavě

    Koronavirus se objevil ve Velkých Hošticích na Opavsku. Rozšířil se při oslavě narozenin. Onemocněli už starosta, místostarosta a dva úředníci. Většina dalších úředníků a pracovníků obecního úřadu je v karanténě. Úřad proto nefunguje, uzavřena je i knihovna. ČTK to dnes řekl starosta Alfons Pospiech (ODS).

    Ředitelka protiepidemického odboru ostravské krajské hygienické stanice Irena Martinková řekla, že se tímto ohniskem hygienici zabývají. „V současné době tam evidujeme 22 nemocných. Jde o 15 účastníků oslavy a sedm dalších lidí, často jejich rodinných příslušníků,“ uvedla. Celkem museli hygienici kontaktovat a vyhledat v souvislosti s tímto ohniskem 59 lidí.

  • Tunisko bude chtít nově test na koronavirus při vstupu do země

    Do Tuniska bude nutný negativní test na koronavirus, a to pro cesty ze všech zemí. Informovala o tom na Twitteru tuniská tisková agentura TAP, podle níž to dnes oznámil tuniský ministr zdravotnictví. Zatím není jasné, odkdy tato povinnost bude platit. České cestovní kanceláře obnovily lety do Tuniska v sobotu. Češi, kteří do země přijeli v rámci organizované turistiky, se nemuseli prokazovat negativním testem na covid-19.

  • Řízek rouškou neprotlačíš, píše Bartoš

  • Královéhradecká nemocnice spouští online rezervační systém

    Fakultní nemocnice v Hradci Králové kvůli zvýšenému zájmu o testy na onemocnění covid-19 spouští online rezervační systém. Odběrové centrum bude brát objednané pacienty přednostně, což pro neobjednané zájemce bude znamenat delší čekací dobu. „Po zadání požadovaného data, času a osobních údajů přijde zájemcům o odběr potvrzující e-mail. K odběru se pacienti musí dostavit s průkazem totožnosti,“ říká mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Odkaz na rezervační systém pacienti naleznou ZDE.

  • Hygienici odhalili koronavirus v obchodním domě na Černém Mostě

    U sedmi zaměstnanců v obchodním domě IKEA na Černém Mostě byl diagnostikován koronavirus, uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Máme to pod kontrolou. Těch kontaktů tam bylo poměrně hodně. Ale je to pod kontrolou,“ doplnila Rážová.

    Další zaměstnanci obchodního domu jsou v karanténě. Podle mluvčího řetězce to ale provoz neovlivňuje.

  • Roušky pomáhají a neničí ekonomiku, hájí rozhodnutí hlavní hygienička

    „Roušky doporučuje Světová zdravotnická organizace, stejně tak evropské i americké středisko pro kontrolu nemocí. A to nejen v souvislosti s covidem-19, ale i s ostatními respiračními nemocemi,“ zdůraznila hlavní hygienička.

    „Řada zemí ostatně roušky má v nějaké podobě povinné dodnes. A dosavadní studie ukazují, že tam, kde byly povinné roušky, byla nižší úmrtnost,“ hájila rozhodnutí dále. Toto opatření navíc nemá podle ní zásah do ekonomiky státu.

  • Roušky na akci uvnitř vždy

    Nově je nutné nasadit roušku na všech vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Výjimku opět tvoří moderátoři, redaktoři, osoby při provádění autorského díla (například divadelního, tanečního, hudebního…) nebo sportovci v době tréninku, zápasu či soutěže.

  • Rouškové výjimky

    Nadále platí, že se povinné nošení ochrany dýchacích cest nevztahuje na děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu a v dalších indikovaných případech, které stanovuje mimořádné opatření.

    „Nošení roušek se nevztahuje také například na sportovce, a to jak v tělocvičnách, tak fitness centrech. Další výraznou výjimkou jsou vnitřní koupaliště, sauny nebo lázeňské a léčebné bazény,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Reklama

Hlavní zprávy