Hlavní obsah
Online

S ochlazením se může vrátit plošné nošení roušek venku, řekl Hamáček

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V pátek přibylo 2111 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je zhruba o tisícovku méně, než byl čtvrteční rekordní počet, ale přibližně stejně jako ve středu. Aktuálně nakažených je 21 909 lidí.

- Je ale rekordní počet hospitalizovaných. Jenom za čtvrtek přibylo 67 pacientů, v nemocnicích se nyní léčí s koronavirem 480 lidí, z toho 93 je ve vážném stavu. Počet lidí, kteří s nemocí covid-19 zemřeli, se v pátek zvýšil o pět na 495.

- Ministři kultury Lubomír Zaorálek a vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD) se shodli na tom, že nyní není důvod kvůli šíření koronaviru zastavovat kulturní akce. Zaorálek to dnes uvedl na twitteru. Podle něj jsou akce, kde lidé sedí, mají roušky a dodržují se základní hygienická pravidla, bezpečné. Hamáček přitom dnešnímu Právu řekl, že vývoj epidemie je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce.

- Hygienici aktualizovali semafor k aktuální epidemiologické situaci v Česku. Praha jako první region má červenou barvu, to znamená trvale narůstající nebo setrvalý trend komunitního šíření nákazy. Oranžovou barvu mají okresy Cheb, Praha-západ, Praha-východ, Příbram, Beroun, Mělník, Kladno, Nymburk, Kolín a Uherské Hradiště. Zelenou barvu má většina dalších okresů. Příznivá situace je na severu Moravy, Prachaticku, Českokrumlovsku, Domažlicku, Chomutovsku a v Jindřichově Hradci.

- Praha od pondělí zavede zákaz výuky na VŠ. Ten nebude platit pro praxi, zkoušení a laboratorní práci. V Praze, Středočeském kraji a okrese Cheb bude od pondělí také povinné nosit roušku i na hromadných venkovních akcích, kde bude ve stejný čas více než 100 lidí.

- Činnost Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) se obnoví. Sdělil to premiér Andrej Babiš (ANO), který obnovu štábu doposud odmítal. Podle něj není ani vyloučené opětovné zavedení nouzového stavu.

- Od pondělka by měli lidé vracející se ze zahraničí vyplnit příjezdový formulář. Výjimku mají cestovatelé, kteří navštívili některou z aktuálního seznamu bezpečných zemí.

  • Hamáček: Roušky i venku se můžou vrátit, až se ochladí

    „Jediná metoda, která funguje na ten virus, je omezení kontaktů a zkomplikování předávání si nákazy,“ řekl dnes ministr vnitra Jan Hamáček České televizi. Podle něj je potřeba udělat co nejrazantnější opatření, která zamezí šíření viru, ale nezhroutí ekonomiku. „To znamená povinnost nošení roušek i na hromadných akcích, asi v této fázi a v tomto počasí nemá cenu zavádět roušky plošně venku, to by přišlo, kdyby se trošku ochladilo. Určitě omezit hromadné akce, zvážit, jestli je nutné držet dál fotbaly, hokeje a tak dále,“ uvedl. Podle Hamáčka je nutné omezit potkávání se zejména v rizikových místech, jako je Praha a střední Čechy.

    Na vyjádření Hamáčka o rušení hromadných akcí dnes v Ostravě reagoval premiér tím, že rozhodnutí může podpořit, ale stejně jako Hamáček není epidemiolog a nerozhoduje o tom.

  • Zaorálek se s Hamáčkem shodl, že není třeba zastavovat kulturu

    Ministři kultury Lubomír Zaorálek a vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD) se shodli na tom, že nyní není důvod kvůli šíření koronaviru zastavovat kulturní akce. Zaorálek to dnes uvedl na Twitteru. Podle něj jsou akce, kde lidé sedí, mají roušky a dodržují se základní hygienická pravidla, bezpečné. Hamáček přitom dnešnímu Právu řekl, že vývoj epidemie je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce.

    V celém Česku je již zakázaná většina vnitřních hromadných akcí na stání pro více než deset lidí. Restaurace, bary nebo kluby mají omezenou otvírací dobu a zároveň nesmí vpustit dovnitř více hostů, než je kapacita k sezení.

  • Covid v domově seniorů v Polici

    V krajském domově důchodců v Polici nad Metují na Náchodsku skončilo plošné testování na covid-19, které podstoupilo asi 115 lidí. Pozitivní test měli tři zaměstnanci a dva klienti, již předtím se nemoc prokázala u dvou seniorů. ČTK to dnes sdělila mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Adamcová.

  • V Liberci byl velký zájem o testy

  • eRoušku má v telefonu zatím čtvrt milionu lidí

    Aplikace eRouška 2.0 upozorní uživatele, pokud strávil přibližně 15 minut ve vzdálenosti kratší než 2 metry od někoho, kdo byl pozitivně testovaný na covid-19. Podle aktuálních dat Chytré karantény si ji zatím nainstalovalo téměř čtvrt milionu Čechů.

  • Hygienici na jihu Čech zaznamenali rekordních 101 případů

    Hygienici zaznamenali v Jihočeském kraji v pátek rekordní počet 101 nových případů koronaviru. Je to nejvyšší jedondenní přírůstek od vypuknutí nákazy. Naproti tomu se v kraji v pátek 30 lidí z covidu-19 uzdravilo. Na jihu Čech tak momentálně zůstává 766 lidí s covidem-19.

  • Na přesčasy hygieniků má jít 59 milionů

    Ministerstvo zdravotnictví žádá kvůli pokračující epidemii nového typu koronaviru vládu o 59 milionů korun na zaplacení přesčasů a pohotovostí na krajských hygienických stanicích (KHS) od října do prosince letošního roku. Vyplývá to z materiálu, který v pondělí projedná vláda. Některé hygienické stanice si stěžují na přetíženost, některé už kvůli velkému počtu nově pozitivně testovaných nestíhají trasovat jejich kontakty. Problémy jsou zejména v Praze.

  • Hamáček: Nastal čas kvůli covidu omezit hromadné akce

    Ministr vnitra Jan Hamáček míní, že vývoj epidemie koronaviru je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce. Řekl to Právu. Za fatální chybu považuje, že se odkládalo znovuzavedení roušek. Podle něj je nutné se „za každou cenu“ udržet pod 120 000 nakaženými, aby systém nekolaboval. Aktuálně je nakažených 21 909 lidí.

  • Koronavirem se zatím nakazilo přes 46 tisíc lidí

    Od počátku epidemie koronaviru eviduje Ministerstvo zdravotnictví 46 262 potvrzených případů nákazy covidem-19. Z nemoci se dosud vyléčilo 23 858 lidí.

  • V nemocnicích leží 480 pacientů s covidem

    V nemocnicích se nyní léčí s koronavirem 480 lidí, z toho 93 je ve vážném stavu. Je to rekord v počtu hospitalizovaných, do té doby bylo největší číslo 422 z 8. dubna.

    Počet lidí, kteří s nemocí covid-19 zemřeli, se v pátek zvýšil o pět na 495.

  • V pátek přibylo přes 2000 potvrzených případů

    V Česku přibylo v pátek 2111 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je zhruba o tisícovku méně, než byl čtvrteční rekordní počet, ale přibližně stejně jako ve středu. Aktuálně nakažených je 21.909 lidí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy