Hlavní obsah

Přibývá žáků a tříd v karanténách. „Je to horší než loni,“ říká ředitelka

Foto: Shutterstock.com

Kvůli covidu opět přibývá žáků na distanční výuce.

Reklama

Seznam Zprávy si vyžádaly od krajských hygien data o karanténách a pozitivních případech covidu-19 na školách. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, uzavřených tříd a dětí v karanténě ale přibývá po celém Česku.

Článek

S rostoucími počty nových případů koronaviru stoupá i počet žáků, kteří se ocitnou v karanténě. Ukazují to data krajských hygienických stanic, jež Seznam Zprávy posbíraly. Mezi jednotlivými regiony je ale velký rozdíl. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, který hlásí nejvyšší týdenní přírůstek nových případů, a to především mezi dětmi od 6 do 19 let. Alespoň jeden případ covidu-19 tak musí řešit v 17 procentech základních škol a třetině středních.

Z pohledu nárůstu případů covidu-19 na školách jsou na tom podobně i další regiony. Ve Středočeském kraji narostl v posledních sedmi dnech počet nových případů mezi dětmi od 12 do 15 let o 50 procent na 171 pozitivních na 100 tisíc obyvatel.

„Situace ve školách odpovídá sezónnímu trendu – s návratem dětí do kolektivu a sychravým počasím vzrůstá výskyt respiračních onemocnění, tedy i covidu-19. V kraji máme převážnou většinu ohnisek ve školách, nikde ovšem není situace kritická, kontakty nakažených jsou podchyceny a ohniska nemají v tuto chvíli potenciál expandovat do širší populace,“ říká tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová.

Podle aktuálních dat ke čtvrtku 14. října se koronavirus objevil na 86 základních školách ve Středočeském kraji, tedy asi v 15 procentech, a na každé čtvrté střední škole, celkově na 40 z nich. Hygienici tak museli vypsat 4 270 karantén a dvě školy uzavřít. Ještě minulý týden nefungovalo kvůli covidu pět škol.

Zavřená, nezavřená. Otevřená, neotevřená

Podobná je situace také v Praze. Nejpostiženější věkovou skupinou jsou děti od 6 do 11 let. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je nakažených 253 školáků. To ukazují i data o karanténách. V Praze se na rozdíl od Moravskoslezského a Středočeského kraje s koronavirem perou základní školy, každá pátá musí nějaké případy řešit, zatímco stejný problém řeší jen 14 procent středních škol. Téměř všechny mají v karanténě alespoň jednu třídu.

Na druhou stranu už ale žádná pražská škola není zcela uzavřená. Jako jediná se dostala do totální karantény zatím ZŠ Chmelnice. Její žáci už jsou ale od středy 29. září znovu všichni v lavicích. Za více než dva týdny už škola nezaznamenala ani jeden nový případ.

„Nemuseli jsme řešit nic dalšího,“ těší ředitele školy Václava Havelku.

Opačný problém mají na další pražské základce v Kladské ulici. Škola se sice nikdy celá neuzavřela, prakticky od začátku roku má ale v karanténě vždy alespoň několik tříd. Celkem jich už hygienici od 1. září uzavřeli devět a k tomu jednu hned dvakrát. To znamená, že jedna třída čtvrťáků strávila ze šesti týdnů nového školní roku čtyři týdny doma.

„Je to strašný chaos. Jedna třída je v karanténě, druhá přichází, třetí odchází. Očkované děti jsou ve třídě, zbytek se učí online. Je to daleko horší situace než loni,“ vadí ředitelce ZŠ Kladská Kateřině Vávrové.

Podle ní byla chyba, že skončilo plošné testování.

„Mělo se testovat celé září a pak bychom viděli, jak dál. Kdybychom testovali vždycky v pondělí, do karantény by šel jen ten konkrétní žák, a ne celá třída. Takhle byli třeba prvňáci tři dny ve škole a rovnou se přesunuli na online výuku,“ dodává Vávrová.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzýval vládu už v polovině září, aby obnovila povinné screeningové testování ve školách. Stejně tak ho prosazuje pro nejpostiženější lokality bývalý poradní orgán ministra zdravotnictví – Mezioborová skupina pro epidemické situace – i ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Prosazuji zkrácení karantény na 7 dnů v případě negativního PCR testu a cílené testování v regionech, kde se incidence zvyšuje,“ uvedl ministr školství Plaga.

Ministerstvo zdravotnictví ale s návratem testování nepočítá ani na lokální úrovni. Aby rodičům a školám ulehčilo, plánuje ale zkrátit dobu karantény. Děti budou mít možnost ukončit ji negativním PCR testem.

Bude to jen horší

Tahle změna už ale nepomůže Petrově dceři. Seznam Zprávy na konci září popisovaly případy rodičů, jejichž děti skončily v karanténě bez nároku na distanční výuku. Jednou z nich byla i Petrova dcera. Kvůli nemoci a následné karanténě po rizikovém kontaktu byla v září ve škole jen pár dní a Petr se obával, že mohou přijít další karantény. Bohužel se nepletl.

„Do školy chodila přesně osm dnů, ale kvůli nakažené nenaočkované učitelce skončila zase v karanténě,“ popisuje Petr.

Po těchto zkušenostech by Petr prosazoval, aby pedagogičtí pracovníci museli být povinně naočkovaní. Vláda ani ministerstvo zdravotnictví ale k takovému kroku zatím nenašly odvahu. Přitom v některých evropských zemích nemohou státní zaměstnanci do práce bez očkování nebo negativního testu. Naposledy v Itálii toto nařízení vydali s platností do konce roku dokonce pro všechny zaměstnance jak ve veřejném, tak soukromém sektoru.

S nárůstem nových případů se navíc dá očekávat, že se bude zhoršovat i situace v krajích, kde se školy zatím v novém školním roce s koronavirem tolik potýkat nemusely. Jde například o Liberecký kraj, kde se covid objevil pouze ve dvou procentech škol. I přesto musela hygienická stanice v tomto týdnu uzavřít jedno odloučené pracoviště mateřské školy.

„Situace v našem kraji je relativně příznivá, ačkoliv od konce září dochází k předpokládanému nárůstu, podobně jako v celé České republice,“ říká Zuzana Balašová z Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Podobná je situace na Vysočině – covid se vyskytl jen asi ve třech procentech základních škol a v karanténě je 339 žáků. Královéhradecký kraj hlásí dokonce jen 313 žáků v karanténě, Pardubický kraj pak 219. Alespoň jeden případ covidu zaznamenala asi 4 procenta základních škol a 7 procent středních.

Vážnější je už nyní situace v Jihomoravském kraji, který má pátý nejvyšší přírůstek nových případů koronaviru v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. V karanténě je tam podle nejaktuálnějších čísel 1 594 žáků a dvě školy jsou zavřené. Ještě o stupeň vyšších čísel dosahuje Jihočeský a Olomoucký kraj. V obou regionech přesahuje týdenní nárůst nových případů ve věkové skupině od 12 do 15 let hodnotu 250.

„Je patrné, že počet řešených případů výskytu onemocnění covid-19 ve školách a školských zařízeních v Olomouckém kraji v čase narůstá a kopíruje trend nárůstu výskytu onemocnění v Olomouckém kraji jako takovém,“ dodává tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

V posledním zářijovém týdnu posílali kvůli covidu děti nebo zaměstnance škol do karantény na 28 školách a ještě o týden dříve jen na 24 školách. V prvním říjnovém týdnu se koronavirus objevil už na 45 školách a školských zařízeních v Olomouckém kraji.

Reklama

Doporučované