Hlavní obsah

Přichází další televizní revoluce, zlepší obraz, zvuk. Jmenuje se DVB-T2

Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Televize Seznam vysílá od června v DVB-T2. Na tento systém přejdou za dva roky všechny televize v České republice. Diváci tak získají víc programů ve vysokém rozlišení a mnoho dalších služeb.

Článek

Tato změna je srovnávaná s přechodem od analogového k digitálnímu vysílání, i když změny pro diváka nebudou na první pohled tak razantní. „Nabídka programů se už tolik nezmění, spíš se zlepší kvalita obrazu. Pokud si například divák koupí větší obrazovku, měl by mít odpovídající kvalitu,“ tvrdí Lukáš Polák, odborník, který o digitalizaci píše už několik let a pracuje jako editor webu Digitální rádio. Technologie také umožní další služby. „Kdo třeba nestihne svůj oblíbený pořad, může se posunout kdykoliv v čase. Jednou ze služeb je totiž i hybridní vysílání, kde můžete jen prostřednictvím ovladače vstupovat do archivu televizní stanice,“ upřesňuje Polák. Další novinkou je třeba prostorový zvuk.

Služby DVB-T2 naplno využijí diváci s televizí, která tento systém podporuje. Případně si musí pořídit set-top box.

Vyplatí se koupit si s přechodem novou televizi? A jaká je budoucnost televizního vysílání? Jak funguje 4K rozlišení? Podívejte se na Víkendový rozhovor s Lukášem Polákem, editorem webu Digitální rádio.

Reklama

Doporučované