Hlavní obsah
Online

On-line z epidemie: Začal velký test v nákupních centrech. Nakupuje se s kyblíky

Foto: Profimedia.cz

Česko čeká bronzová neděle, čili víkend, v němž se bude hodně nakupovat na Vánoce. Jenže v čase covidových omezení.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

Přichází první víkend po tzv. rozvolnění. Obchodní centra očekávají předvánoční nápor zákazníků, kteří přijdou nakupovat dárky, ale přitom musí pohlídat dodržování epidemiologických opatření.

Co říkají čísla z pátku o šíření epidemie? Ministerstvo zdravotnictví nejprve oznámilo, že rizikové skóre protiepidemickém systému PES stouplo o dva body na 59 a zůstává těsně ve třetím z pěti stupňů. Později údaj s omluvou upravilo. PES zůstává na 57 bodech. V pátek přibylo v Česku dalších 4745 potvrzených případů nemoci covid-19, to je o skoro 300 víc než před týdnem.

„Křehké“ zlepšování situace. Počet nových případů covidu-19 klesá nyní pomaleji než v minulých týdnech. V některých regionech se pokles téměř zastavil. Rizikové jsou Královéhradecký, Ústecký, Liberecký, Olomoucký a Zlínský kraj a Vysočina. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek označil situaci za „křehkou“.

Ministerstvo zdravotnictví opakovaně vyslalo do světa špatnou informaci o stupni PES. Po opravě údajů tak zůstává Česko na 57 procentech rizika, tedy ve stupni tři.

Hypermarkety i menší obchody po čtvrtečním otevření, které povolila vláda po zařazení Česka do stupně 3, čekají první ze tří víkendů, v nichž se bude nakupovat na Vánoce. Nákupy to budou jiné než před svátky v jiných letech, stále platí dost omezujících opatření. Přehled, co se smí a nesmí v obchodech, najdete ZDE.

Dění kolem epidemie pro vás sledujeme v tomto on-line přenosu.

  • Policie zavírala restaurace po 22. hodině

    Policie v noci zasahovala ve velkém množství restaurací a barů, které byly přes zákaz otevřené po 22:00. Ministr zdravotnictví Jan Blatný to ve vyjádření pro ČTK označil za neakceptovatelnou nezodpovědnost. Podle něj je Česko na hranici mezi třetím a čtvrtím stupněm protiepidemického systému PES a při zhoršení situace hrozí, že se restaurace a bary, které byly znovu otevřené teprve ve čtvrtek, znovu budou muset zavřít.

  • Hejtman: V Moravskoslezském kraji se situace zhoršuje

    V Moravskoslezském kraji přibylo za pátek 625 lidí s koronavirem. Je to obdobný přírůstek jako v předchozích dnech, když to ve čtvrtek bylo 650 lidí a ve středu 674. Vyplývá to z údajů takzvané chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Podle něj ale data ukazují, že situace se začíná zhoršovat. Skóre protiepidemického systému (PES) v regionu stouplo z páteční hodnoty 62 na 66, když republikový průměr je stále 57.

  • Do hobby marketu jen s kyblíkem

    Opatření v otevřených obchodech jsou patrná všude. Ve velkých hobby marketech musejí mít zákazníci něco v ruce. Pokud například v OBI nepřijdou s košíkem, dostanou do ruky kyblík. Mezi zákazníky to zpočátku vzbuzuje úsměv na tváři. „Připadám si, jako bych šel se smetím,“ cituje agentura ČTK staršího muže nakupujícího v v přerovské pobočce prodejny. Lidé se tak míjejí s kyblíkem v uličkách, nakonec ho však všichni využívají při nákupu pro odkládání drobností. V jiných obchodech zase počítají zákazníky tak, že jim dají lžíci na boty, nebo s pomocí tabletů u vchodů.

  • Situace v nákupních centrech: počítání zákazníků

    Místy až netradičním způsobem vyřešila řada prodejen počítání zákazníků kvůli omezenému limitu lidí na plochu provozovny. V některých obchodech chodí zákazníci po prodejně s kbelíky, jinde s lžící na boty v rukou. V prodejnách se sportovním zbožím zase prodavači oprašují matematiku - ve dveřích stojí s tablety a počítají pohyb ven a dovnitř.

    Podívejte se na reportáž z otevření obchodů:

  • Ústecko: nejméně nových nákaz za čtyři dny

    V Ústeckém kraji za pátek přibylo 330 nových případů covidu-19, o 15 méně než před týdnem. Zároveň je to nejméně za poslední čtyři dny.

  • Olomoucko ve 4. stupni

    Počet nově nakažených covidem-19 v Olomouckém kraji vzrostl, za pátek jich přibylo 341. V porovnání s předchozím týdnem je to o 78 případů více. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES se v kraji zvýšilo z pátečních 64 na 73, což je na 100bodové stupnici čtvrtý z pěti stupňů.

  • Zlínsko: nákaza na ústupu

    Ve Zlínském kraji se počet nově potvrzených nákaz covidem-19 i nadále snižuje. Za pátek přibylo 305 případů, což je o 15 méně než před týdnem. Je to však zároveň druhý nejvyšší počet za tento týden.

  • Střední Čechy: skóre jako v celé republice

    Ve Středočeském kraji přibylo v pátek 579 případů nákazy koronavirem. Jde zhruba o 50 případů méně než ve čtvrtek, ale o 40 více než za minulý pátek. Rizikové skóre PES zůstává na 57 bodech ze sta, vyplývá z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

    V současnosti je v nejlidnatějším kraji České republiky 7681 nakažených, od začátku pandemie se nakazilo již 70.388 lidí. Vyléčilo se 61.778 lidí, 929 nakažených zemřelo. V pátek přibylo 35 uzdravených a čtyři úmrtí.

  • Ministerstvo upravilo údaj o PES

    Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES zůstává třináctým dnem po sobě na 57 bodech ze sta, což odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti. Ministerstvo zdravotnictví po 08:00 na svém webu aktualizovalo údaje, předtím uvádělo, že index k dnešku stoupl na 59.

    „Z důvodu neúplnosti exportu dat ze zdrojové databáze proběhla jednorázová aktualizace dat pro PES k času 08:00. Děkujeme za pochopení,“ vysvětlilo ministerstvo změnu rizikového skóre.

  • Buďte opatrní, vyzývá liberecký hygienik

    V Libereckém kraji druhý den po sobě přibylo v mezitýdenním srovnání nově zjištěných případů covidu-19. Za pátek mělo pozitivní test v kraji 261 lidí, o 44 více než před týdnem. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo na 71 bodech, což značí čtvrtý z pěti stupňů. Krajský hygienik Vladimír Valenta už uvedl, že signály pro další vývoj nejsou dobré a lidé by měli být stále opatrní. „Máme příznaky toho, že nárůst bude zřejmě v souvislosti s rozvolněním pokračovat. Tomu musíme přizpůsobit naše chování,“ řekl.

  • Jak je na tom Praha

    V Praze přibylo v pátek 411 případů nemoci covid-19, to je o 42 víc než před týdnem, ale o skoro stovku méně než ve čtvrtek. Index rizika protiepidemického systému PES zůstává druhý den na hranici 49 bodů ze sta. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Třetí den po sobě tak průběžný nárůst ve srovnání s předchozím týdnem zrychlil.

  • Koronavirus mění vánoční trhy

    Vánoční trhy se letos v Praze na mnoha místech neuskuteční, a to i přes částečné uvolnění vládních opatření, která mají zabránit šíření nákazy covidem-19. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zástupci radnic. Konání trhů letos kvůli covidu-19 zrušil i pražský magistrát.

  • Podíl pozitivních testů zůstává vysoký

    Ve čtvrtek byla pozitivní více než čtvrtina ze všech provedených testů, což je nejvyšší podíl od 14. listopadu. Počet testů za pátek zveřejní ministerstvo dnes večer. Vysoký podíl pozitivních případů podle odborníků stále ukazuje relativně velkou virovou zátěž v populaci. „Pozitivita záchytů bude muset brzy započítávat antigenní testy, na tom se pracuje. Jinak by to bylo 14 procent,“ poznamenal Blatný. Pomocí rychlejších a levnějších, byť méně spolehlivých antigenních testů se zjišťuje nákaza například v domovech pro seniory, v pátek začalo dobrovolné testování učitelů a před Vánocemi by se mohli tímto způsobem začít testovat i další zájemci. Za bezpečný se pokládá podíl zhruba pět až deset procent, který signalizuje, že funguje trasování kontaktů nakažených.

  • Domovy pro seniory se otevírají

    Po téměř dvou měsících jsou ode dneška znovu povolené návštěvy v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb. Podmínkou je ale nošení respirátorů a negativní test na covid-19, nebo musí návštěvníci doložit, že v posledních 90 dnech nákazu prodělali. Některá zařízení vyhradila zdravotníka, který návštěvu otestuje, v takovém případě je vyšetření hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Jiná vyžadují, aby si test nechali udělat jinde za úhradu.

  • Nejpostiženější region: Havlíčkobrodsko

    Nejvýrazněji se covid-19 v posledních dnech šíří na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam v přepočtu na 100.000 obyvatel přibylo 523 nakažených. Naproti tomu v okrese Praha západ to bylo 156 infikovaných na 100.000 obyvatel za poslední týden.

  • Počet mrtvých se blíží devíti tisícům

    Počet úmrtí s covidem se zvýšil oproti večerním údajům o dalších dvacet, celkem v ČR dosud zemřelo 8738 lidí s koronavirem. Počet obětí v posledních dnech klesá. V neděli jich bylo 94, poprvé od 18. října se tak jejich počet udržel pod stovkou. Méně než sto úmrtí s koronavirem eviduje ministerstvo i v úterý a ve čtvrtek, na pátek zatím připadá 48 obětí. Zpětně ale tyto údaje obvykle ještě rostou.

  • Téměř šedesát tisíc aktuálně nakažených

    Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře přes 542.400 případů covidu-19. Z nákazy se už vyléčilo téměř 474.000 lidí. Aktuálně v zemi je 59.674 nakažených, většina z nich má mírný průběh.

  • PES stoupl, nakažených přibývá víc než před týdnem

    Rizikové skóre protiepidemickém systému PES k dnešnímu dni stouplo o dva body na 59 a zůstává těsně ve třetím z pěti stupňů. V pátek přibylo v Česku dalších 4745 potvrzených případů nemoci covid-19, to je o skoro 300 víc než před týdnem. Druhý den po sobě tak průběžný nárůst ve srovnání s předchozím týdnem zrychlil. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších nakažených, které nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo na 0,96.

Reklama

Hlavní zprávy