Hlavní obsah

Přichází rok prasete. Umělec ho přivítal miniaturami na rýžovém zrnku

Umělec vytvořil miniaturní „sochy“ tří malých prasátek. Vešly se na zrnko rýže.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Každá socha měří na své nejdelší straně pouze jeden milimetr, tchajwanskému umělci práce trvala tři měsíce. Správnou „sošku“ stvořil až na téměř dvacátý pokus.

Článek

Tchajwanský umělec Čchen For-šean vytvořil miniaturní „sochy“ ze známé pohádky Tři malá prasátka. Svou tvorbou chtěl uctít příchod nového lunárního roku, který se slaví především v zemích východní Asie. Letos začne 5. února a ponese se právě ve znamení prasete. Umělec chce skrze své dílo také připomenout dětem, aby dělaly věci prakticky a s péčí, uvedl v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Miniatury prasátek umístil umělec na zrnko rýže. Každá „soška“ měří na své nejdelší straně pouze jeden milimetr. Práce mu trvala tři měsíce, během té doby vytvořil skoro 20 nepovedených miniatur. Až s těmito posledními třemi byl nejvíce spokojený

Čchen For-šean vytváří miniaturní sochy zvířat z čínského zvěrokruhu už více než 20 let. Každý rok vytváří Čchen sochy menší a menší – podle svých slov chce čelit dalším výzvám.

Čchen se specializuje na výrobu miniatur od svých 25 let. Od té doby vytvořil skoro 200 kusů umění.

Příchod nového lunárního roku je pohyblivý a určuje se astronomicky. Nastává vždy druhým novým měsícem po zimním slunovratu. V Číně, Japonsku, Tchaj-wanu a Vietnamu příchod nového roku doprovází velké oslavy, které trvají 15 dní. Zakončeny jsou takzvaným Svátkem lampionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované