Hlavní obsah

Požár ve Vejprtech má na svědomí člověk, žádná technika neselhala

Požár ve Vejprtech.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Za nedělním požárem ve Vejprtech, při kterém zahynulo osm klientů domova pro postižené, stála manipulace s otevřeným ohněm. Všechny oběti se při požáru udusily.

Článek

Policisté vyloučili technickou závadu. Případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Za tento čin hrozí případnému pachateli až osm let.

„Budeme se snažit zjistit, kdo je viníkem. Zatím jsme vyloučili, že by to byl někdo zvenčí, kdo by neměl přístup dovnitř,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Martin Charvát.

Při nedělním požáru bylo ohroženo 34 klientů domova pro zdravotně postižené, osm mužů zemřelo. Jeden pacient je stále v kritickém stavu.

Na vyšetřování příčin spolupracovali kriminalisté s vyšetřovatelem hasičů. Požár nahlásil vychovatel ve 04:46. Ohnisko požáru bylo ve společenské místnosti v prvním patře objektu. „Po odklizení všech trosek bylo stanoveno v pravé části místnosti místo, kde stál gauč. Pravděpodobně na tom gauči došlo k iniciaci,“ uvedl Charvát.

Při ohledání kriminalisté také zjišťovali požárně-bezpečnostní řešení stavby. „Byly instalovány protipožární dveře, které oddělovaly jednotlivá patra od centrálního schodiště. Žádné jiné protipožární bezpečnostní opatření jsme zatím nezjistili,“ uvedl náměstek krajského ředitele Zbyněk Dvořák. Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) po požáru mluvila o tom, že v budově byly hlásiče požáru na toaletách a v koupelnách.

Při ohledání místa činu policie zjišťuje ohnisko požáru ze třech směrů. „Ptáme se na svědecké ohnisko požáru, tedy kdo ten požár první viděl a odkud šlehaly plameny, ptáme se specialistů z hasičského záchranného sboru, kde bylo požární ohnisko, tedy kde byla nejvyšší intenzita hoření. Potom nás zajímá kriminalistické ohnisko požáru, a to je to, kde požár vznikl. V tomto případě se všechna tři ohniska shodují,“ uvedl Dvořák.

V nemocnicích zůstávají po druhém nejtragičtějším požáru za posledních třicet let v Česku tři lidé, dva jsou v chomutovské nemocnici a jeden v mostecké. „U pacienta na anesteziologicko-resuscitačním oddělení chomutovské nemocnice se situace nezměnila, je nadále v kritickém stavu, napojený na plicní ventilaci,“ řekl dnes ČTK mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Kadaňská nemocnice posledního ošetřovaného pacienta propustila ve středu.

Ve Vejprtech už se na výsledky vyšetřování netrpělivě čekalo, i proto jestli v potenciálním ohrožení nejsou i další klienti. „Oběti i ostatní vážně poškození byli všichni kolem jedné místnosti, kde byl iniciován požár. Policie zatím žádné výsledky nemá, já sám velmi netrpělivě čekám na příčinu, protože to může hrát roli pro další opatření v jiných domovech, kterých máme víc,“ řekl na začátku týdne Seznam Zprávám ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček.

Dodal, že za tragédii sice nemohl nízký počet zaměstnanců, dlouhodobě je to ale největší problém Městské správy sociálních služeb.

„Není pravda, že kdyby tam byli tři lidé na směně, tak to mohlo dopadnout lépe. Mohlo to být rychlejší, ale zrovna tento domov byl pro mobilní pacienty, tam nikdo nikoho nemusel nosit. Zadýmení ale bylo invazivní a bohužel se toho patra dotklo velmi výrazně,“ řekl Koláček.

Přeživší klienti chtějí zůstat ve městě

Vejprty získaly prostřednictvím veřejné sbírky na pomoc po nedělním tragickém požáru zatím 200 000 korun. Další finance budou schvalovat pro třítisícové krušnohorské město okolní obce.

„Chtěla bych strašně poděkovat lidem, kteří sami iniciovali vznik veřejné sbírky,“ uvedla starostka Jitka Gavdunová (ODS) . Sbírku spustilo město 21. ledna, ukončena bude 31. prosince. „Ozývají se mi zástupci obcí s tím, že chtějí pomoc. Schvalovat to musí ale jednotlivá zastupitelstva,“ řekla. Celkem 70.000 korun vybrali na pomoc klientům zaměstnanci krajského úřadu, dnes je předali starostce. Krajské zastupitelstvo bude milion korun pro město schvalovat v pondělí. O pět milionů korun ze státního rozpočtu pro město požádal kraj.

V době požáru bylo podle dnešních informací policie v objektu 34 klientů a jeden vychovatel. Tři muži jsou ještě v péči lékařů, ostatní se vrátili do Vejprt. Ústecký a Karlovarský kraj nabídly místa ve svých zařízeních pro zdravotně postižené, kde by mohli být klienti dočasně umístěni. „O stěhování klientů neuvažujeme, protože ti klienti jsou smutní a nechtějí jinam. Všichni bez ohledu na stupeň postižení říkají, že chtějí zůstat doma,“ uvedla starostka.

Vejprty chtějí co nejrychleji zprovoznit alespoň jedno patro. „Nebude to v řádech dnů, ale týdnů, ale myslím si, že tu situaci zvládneme,“ řekla Gavdunová. Úřad práce pro Vejprty zajistil pět osob v rámci veřejně prospěšných prací.

Reklama

Související témata:

Doporučované