Hlavní obsah

Přidat státním zaměstnancům 1 400, nebo 3 000 korun? Vláda se neshodne

Foto: vláda.cz

Premiér trvá na navýšení o 3,5 procenta nebo 1 400 korun. Odbory a ministři sociální demokracie chtějí víc (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

O navýšení platů státních zaměstnanců jednala v pondělí ráno tripartita. Nepanuje ale shoda na tom, o kolik by si měli polepšit. A to ani mezi vládními stranami.

Článek

Ani po několikahodinovém pondělním jednání tripartity není jasné, jak by se měly zvýšit platy státním zaměstnancům. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje 3,5procentní růst nebo tomu odpovídající pevně danou částku 1 400 korun. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) prosazuje 3 000 korun a předseda odborových svazů Josef Středula buď procentuální navýšení o šest procent, nebo 3 000 korun.

„Některé odbory a paní ministryně Maláčová navrhují plošné navýšení tři tisíce korun pro všechny zaměstnance. To samozřejmě má dopad do rozpočtu ve velkém rozsahu, je to až 24 miliard podle našich propočtů,“ řekl premiér Andrej Babiš po jednání s koaličními sociálními demokraty a odboráři.

Sám následně dodal, že se přiklání k variantě plošně přidat 1 400 korun. „Protože je potřeba navýšit lidem, kteří mají nejmenší platy,“ zdůvodňoval to premiér. To by pro státní rozpočet znamenalo zhruba 12,1 miliardy korun navíc. Uvedla to v neděli ministryně Alena Schillerová (ANO) v České televizi. K tomu je nutné připočítat odvody.

Ministryně zároveň ujistila, že by se navýšení platů neprojevilo zvýšením schodku státního rozpočtu. „Čtyři miliardy už jsou v rozpočtu zapracované pro učitele, na tom jsem se dohodla s ministrem Plagou při dojednávání rozpočtu. Takže zbývá zhruba osm miliard, něco v rozpočtu samozřejmě mám a zbytek musím nějakým způsobem ušetřit, ale schodek určitě zvyšovat nebudu,“ uvedla Schillerová během nedělní debaty v České televizi.

Premiér Andrej Babiš dodal, že o navýšení platů se bude dále jednat, ovšem na vládě až během příštího týdne. „Myslím, že není kam spěchat, je to vyhláška vlády, takže i v minulosti se to dělalo až v pozdějším termínu,“ dodal premiér.

Pokud se vláda dohodne, polepší si hasiči, policisté, učitelé, lékaři, zdravotní sestry, úředníci, pracovníci v kultuře či sociálních službách i všichni ostatní zaměstnanci veřejné sféry. Dopad by to mělo ale i v podobě růstu minimální mzdy.

Avšak zatím jednání uvázlo na mrtvém bodě, už během pondělního rána, ještě před samotným jednáním Rady hospodářské a sociální dohody, takzvané tripartity, o tom informovala i ministryně práce Jana Maláčová. „Jednání vlády s odbory, které jsem svolala k platům státních zaměstnanců, se nikam neposunulo,“ napsala ministryně na sociální síti Twitter.

Podle šéfa odborů Josefa Středuly je nutné státním zaměstnancům přidat peníze, „aby měli alespoň nějakou naději“ v době, kdy rychle rostou ceny.

Reklama

Doporučované