Hlavní obsah

Přidejte nám peníze za péči, tlačí nemocnice na ministra Blatného

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný svolal jednání s nemocnicemi o cenách zdravotní péče na konec února.

Reklama

Asociace nemocnic ČR požádala v dopise ministra zdravotnictví, aby zvýšil platby za akutní lůžkovou péči. Píše, že v době rozvinuté pandemie covidu-19 mají její členové značné finanční obavy.

Článek

Zástupci fakultních, krajských i soukromých zařízení žádají pro letošní rok víc peněz za péči o pacienty na akutních lůžkách. Argumentují zatížením nemocnic kvůli covidu-19 a žádají ministra o kompenzační vyhlášku. Ta by nastavila plošné platby podle jejich představ o 20 až 25 procent vyšší než v roce 2019.

„Jsme pod zvyšujícím se tlakem našich členů dožadujících se přijetí urychlených ochranných opatření,“ stojí v dopise z 27. ledna, který má redakce Seznam Zpráv k dispozici. Náklady žene nahoru antigenní i PCR testování a také organizace očkování proti covidu-19.

Svůj podpis připojil ředitel FN Motol Miloslav Ludvík, šéf Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich, předseda Asociace krajských nemocnic Jiří Běhounek a za Sdružení soukromých nemocnic Vladimír Drvota.

A dostali už také odpověď. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) svolal na 26. února jednání se zástupci jednotlivých asociací. Budou řešit právě financování zdravotní péče v letošním roce.

„Jakmile se potvrdí i na datech, že pandemie má na hospodaření nemocnic významné dopady, jsme připraveni podobně jako v loňském roce připravit kompenzační zákon a navazující kompenzační vyhlášku, která by na nastalou situaci reagovala a stabilizovala finanční situaci poskytovatelů,“ stojí v ministerském dopise s tím, že úřad čeká na ekonomický souhrn za první čtvrtletí.

Jednání však svolává ve chvíli, kdy ministerstvo zdravotnictví snížilo příplatek, který nemocnice letos dostanou za péči o nemocné s covidem-19. Některé nemocnice proto už snížily příplatky svým zaměstnancům.

Požadavek na další peníze narazil u zdravotních pojišťoven, které požadavky nemocnic považují za „vysoce přehnané“. Argumentují, že nemocnicím se průběžně navyšují platby už od roku 2014, tedy ještě před vypuknutím pandemie.

„Za rok 2020 poskytly nemocnice maximálně stejně (ale spíše méně) zdravotní péče než v roce 2019, ošetřování infekčních pacientů bylo vysoce bonifikováno a celkové úhrady budou u nemocnic o 16 procent vyšší než v roce předchozím,“ vypočítává pro SZ Byznys Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Plošné navýšení by podle odhadu zdravotních pojišťoven představovalo dalších zhruba 10 miliard korun. Již letos v lednu přitom pojišťovny varovaly před nárůstem nákladů. Za péči v loňském roce zaplatily téměř 352 miliard korun. To je o více než 5,5 miliardy víc, než plánovaly. I letos očekávají podobný trend.

Reklama

Doporučované