Hlavní obsah

Dálnice pro vodáky se na Vltavě mění

Atlas Česka mapuje život lidí v regionech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V dnešním vydání Atlasu Česka jsme požádali obyvatele krajských měst, aby diváky Seznam Zpráv pozvali na svoje oblíbená místa. A je to vskutku inspirativní podívaná. Přidal se k nim i brněnský zpravodaj Seznamu Tomáš Svoboda, který se kameře svěřil, kde to má v jihomoravské metropoli nejraději on. V nové rubrice Česko v obrazech vám ukážeme regiony pohledem z dronů a letadla. A samozřejmě nechybí spousta reportáží. Ta hlavní se věnuje fenoménu Slušní lidé. Radikálové, kteří vtrhli na brněnské divadelní představení, v němž měla postava Ježíše znásilnit muslimku, se během jediného týdne stali terčem posměchu, úcty, kritiky i obdivu. Poprask obratem využili k oznámení kandidatury na brněnskou radnici.

Článek

Brněnští politici odsoudili čin Slušných lidí. Představitelé krajní pravice o víkendu přerušili kontroverzní divadelní představení, které řeší vztahy křesťanů a muslimů. Policie odmítá kritiku za údajně pomalý zásah. Kraj dal divadelnímu festivalu milionovou dotaci, vyjmul problematická představení. Slušní lidé mezitím potvrdili kandidaturu v komunálních volbách. Podle předsedy Zdeňka Pernici dohodli spolupráci s parlamentní stranou. Uskupení, která Seznam oslovil, se však od spolku distancují. Má ale i podporu. Proti chorvatské hře, v níž mimo jiné Ježíš znásilňuje muslimku, protestovali křesťané a vymezil se proti ní například Václav Klaus mladší nebo arcibiskup Dominik Duka. Jsou zde ovšem i odpůrci. Zatímco katolíci protestovali především proti obsahu hry, evangelíkům vadí vystoupení Slušných lidí, kteří podle nich schovávají fašismus za křesťanské hodnoty. Českobratrská církev evangelická se na svém každoročním nejvyšším shromáždění ohradila proti vystoupení Slušných lidí při divadelní hře Naše násilí a vaše násilí. Nelíbí se jí, že se hnutí schovává za křesťanské hodnoty, ačkoliv je spojováno s fašismem či neonacismem.

Les věčného klidu

V Hradci Králové jsme natáčeli o jedinečném projektu lesního hřbitova. Kapacity tradičních městských hřbitovů v Hradci Králové jsou už totiž delší dobu vyčerpané. Radnice se proto snaží rozšiřovat lesní hřbitov či kolumbária. Nyní městští lesníci přišli s neotřelým nápadem, kterak by se mohlo v Hradci do budoucna pohřbívat. Podporují vznik Lesa věčného klidu, kde by lidé své blízké pohřbívali ve speciálních urnách přímo pod kořeny stromů. Lesníci se inspirovali v Německu, kde takovýchto přírodních pohřebišť existují desítky.

Eroze ohrožuje půlku české zemědělské půdy

Rovněž v Královéhradeckém kraji jsme točili o problému, který odhalily nynější prudké bouře. Plocha zemědělské půdy ohrožené erozí je mnohem větší, než se doposud uvádělo. Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy označil za erozně ohroženou více než polovinu české půdy. Dosavadní číslo, s nímž počítalo Ministerstvo zemědělství, bylo 11 procent. Rozdíl vznikl odlišným nastavením takzvané přípustné roční ztráty ornice, která je ministersky vcelku tolerantní. Na erozní odplavování ornice z českých polí má vliv řada faktorů. „Nejvíc jej ovlivňují velké lány a monokultury,” říká předseda Asociace soukromých zemědělců regionu Rychnov nad Kněžnou Jiří Petr. Podle něj by měla být pole omezena na 20 až 30 hektarů a zemědělci by zároveň měli dbát na lepší druhovou skladbu pěstovaných plodin, což příliš nehraje do karet velkým zemědělským družstvům, která se naopak snaží pole co nejvíce scelovat.

Vodácká dálnice na Vltavě se změní

Následuje reportáž, která bude zajímat všechny vodáky. Barevnou skálu nad Vltavou v Českém Krumlově v zimě vážně poškodila trhlina, odlomit by se mohl skalní blok o hmotnosti větší než tisíc tun. Místem projedou denně stovky vodáků, v plné sezoně i několik tisíc. Na odstranění havarijního stavu se nyní začalo pracovat, Lesy ČR coby správce skály za něj zaplatí 5,9 milionu korun. „Znalci vyhodnotili stav jako krajně rizikový. Když jsme na skálu vlezli, v plné míře se to potvrdilo,” sdělil Dušan Dufka, ředitel firmy Strix Chomutov, která na Barevné skále pracuje. S obdobnými projekty má zkušenosti, nyní například také zajišťuje skalní stěnu u hráze vodní nádrže Lipno.

Duše odsunutých Němců v kostele

Pokud máte rádi duchařské historky, oceníte další příspěvek z Plzeňského kraje. Kostel v Lukové na severním Plzeňsku byl ještě v roce 2012 pro veřejnost uzavřený. Lidé se do něj podívali naposledy v roce 1968. Tehdy spadl ze stropu kus omítky a církevní památka se uzavřela. Dlouhá desetiletí kostel chátral. Situaci změnil až student Fakulty designu a umění Západočeské univerzity v Plzni Jakub Hadrava. Jeho sochy přitáhly kostelu pozornost tisíců lidí. Kostel svatého Jiří v Lukové si vybral Jakub Hadrava pro výstup své bakalářské práce. Do kostela přišli dobrovolníci, které obalil igelitem, překryl prostěradly a krajkami a zalil sádrou. Vzniklé odlitky od té doby netradičně zdobí interiér kostela. Sochy připomínají duše věřících, kteří zůstali kostelu věrni i v dobách nejtěžších. „Ta myšlenka mě napadla ve chvíli, kdy jsem viděl prázdné lavice. Chtěl jsem je zaplnit,” říká Hadrava a dodává, že ostatní kostely, které si procházel, neměly ani lavice.

Počasí vysouší přehrady na Moravě

A samozřejmě se nemůžeme nevěnovat počasí. Těrlická přehrada na severu Moravy čelí výraznému úbytku vody. Podle místních za to nemůže jen teplé počasí a nedostatek srážek, ale především vodohospodáři, kteří umístili v hrázi turbínu na výrobu elektřiny. Povodí Odry s tím však nesouhlasí. „Během dvou měsíců klesla hladina přehrady až o 1,5 metru. Jezdím zde už roky, ale co se tady teď děje, jsem ještě nezažil,” stěžuje si jeden z častých návštěvníků. Podle slov starosty obce Těrlicko Martina Poláška je úbytek vody částečně způsoben několika faktory. Nedostatkem sněhového tání z hor, zvýšenými odběry Třineckých železáren a dolů OKD, ale snad nejvíce odpouštěním vody přes již zmiňovanou turbínu. „Lidé jsou celkem naštvaní, protože voda šla výrazně dolů a jim se to nelíbí. Rozzlobení jsou samozřejmě také provozovatelé středisek v okolí, protože nemůžou vyvíjet aktivity, na které se celý rok chystali, a rovněž to odrazuje turisty a návštěvníky areálů,” sděluje starosta Martin Polášek.

Podrobný návod, jak naladit Televizi Seznam naleznete ZDE.

Reklama

Doporučované