Hlavní obsah

Příhoda či Kordula se do nové komise sudích pod starým vedením nehrnou

Foto: Profimedia.cz

Radek Příhoda, dříve prvoligový sudí, dnes manažer rozvoje LFA. Co ho čeká v budoucnu? Vstoupí do komise rozhodčích FAČR?

Reklama

Komise rozhodčích vedená Jozefem Chovancem padla, hledá se nová, sestavená z lidí s čistým štítem. Ale jde to ztuha. Třeba Antonín Kordula se jasně vyjádřil, že se současným výkonným výborem FAČR by se mu spolupracovat nechtělo.

Článek

Narychlo se hledá složení nové komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. U veřejnosti populární bývalý sudí Radek Příhoda v té souvislosti říká, že ho dosud nikdo neoslovil.

A třeba bývalý úspěšný asistent Antonín Kordula, který před časem pomáhal odhalit „kult osobnosti“ Romana Berbra, se vyjadřuje obdobně. Navíc otevřeně dodává, že by měl problém pracovat v komisi, jež by se zodpovídala výkonnému výboru FAČR, ve kterém stále sedí Dagmar Damková či Miroslav Liba, tedy blízcí spolupracovníci Romana Berbra. Spekuluje se, že to jak Radek Příhoda, tak i mnozí další vidí velmi podobně.

Pojďme si ale nejprve shrnout a nastínit aktuální situaci.

V pátek se provalilo, že policie zatkla tehdejšího místopředsedu asociace Romana Berbra a spolu s ním četné další osoby z fotbalového prostředí, v mnoha případech rozhodčí.

Během víkendu se začala zpřesňovat jména a také skutečnosti, o které se policie opírá v obviněních, jež rozdala celkem 20 osobám. Díky tomu víme, že v téhle kauze jde zejména o ovlivňování zápasů Slavoje Vyšehrad, a to už od sezony 2018/19, kdy tento tým postupoval z ČFL do druhé ligy.

Vyšlo také najevo, že šéf komise rozhodčích pro profesionální fotbal Jozef Chovanec měl v té souvislosti vyjít Vyšehradu vstříc ohledně změny nominace rozhodčích. Podobně jako předtím Václav Kohout z rozhodcovské komise pro soutěže v Čechách, konkrétně ČFL a české divize.

V pondělí se výkonný výbor FAČR rozhodl obě komise rozpustit. Jozef Chovanec odmítá žádosti novinářů o rozhovor, rozloučil se jen krátkým dopisem pro média.

Zmínil v něm mimo jiné: „Ranilo mě, že několik jmen z listiny pro profesionální soutěže je nyní spojeno v souvislosti s policejním vyšetřováním. Ve své funkci končím za úplně jiných okolností, než si kdokoliv z nás uměl představit. Považoval jsem za čest, že mohu komisi rozhodčích vést. Zároveň přeji hodně energie, entuziasmu a štěstí našim nástupcům.“

V komisi Jozef Chovanec pracoval spolu s Martinem Wilczekem, Pavlem Marešem, Jiřím Kurešem a Tomášem Bártou. Jen posledně jmenovaný, jako zástupce Ligové fotbalové asociace, podle všeho i v nové komisi, která se teď tvoří, zůstane.

Předseda Fotbalové asociace Martin Malík naznačil, že se teď asi vytvoří jen jakési provizorium. A že výhledově by věci měly směřovat k tomu, aby liga měla větší kontrolu nad nasazováním sudích na jednotlivé zápasy.

Právě v tom, že Fotbalová asociace ČR řídí a dodává sudí pro řízení zápasů soutěží, jež řídí Ligová fotbalová asociace, spočívalo v uplynulých měsících jádro mnoha nesrovnalostí a sporů.

O tom, že se ve vybalancování tohoto vztahu posouvá těžiště blíže k lize, svědčí i skutečnost, že sestavení nové komise dostal do gesce Dušan Svoboda. Tedy člen výkonného výboru FAČR, ale zároveň i předseda LFA. Svoboda nyní nijak nezastírá, že má naspěch.

„Domluvili jsme se s kolegy z výkonného výboru, že vybudujeme alespoň provizorní komisi o 3 členech. Potřebujeme ji sestavit rychle, protože chceme apelovat na vládu, aby nám opět umožnila hrát profesionální soutěže přerušené kvůli boji s covidem-19. O posledním říjnovém víkendu bychom opět už rádi ligu hráli, takže potřebujeme komisi, která by už někdy v půli příštího týdne byla schopna nasadit rozhodčí,“ zdůrazňuje Dušan Svoboda.

U chystané tříčlenné komise lze odtušit, že v ní zůstane jako zástupce LFA její výkonný ředitel Tomáš Bárta, který s mezinárodními fotbalovými institucemi udržuje komunikaci o problematice a rozvoji projektu videorozhodčího (VAR).

A k němu by se podle tradičních zvyklostí asi hodil jeden Čech a jeden Moravan.

Mnohé asi jako prioritní volba pro novou komisi napadne jeden z nejzkušenějších českých sudích posledních let Radek Příhoda, který v závěru roku 2018, kdy končil aktivní kariéru, dal najevo lehký distanc od toho, jak Chovancova komise rozhodčích pracuje. Nyní Příhoda pracuje jako manažer sportovního rozvoje pro Ligovou fotbalovou asociaci. Takže ho má Dušan Svoboda takříkajíc přímo po ruce.

„Ne, nikdo se mi v souvislosti s novou komisí rozhodčích neozval,“ říká přesto Radek Příhoda. A znalci zákulisí to interpretují tak, že se mu v současné chvíli do komise spíše nechce.

Jeho moravský kolega Antonín Kordula, kterého redakce Seznam Zpráv oslovila s dotazem, jak by to případně viděl se svou účastí v nové komisi rozhodčích, to na rovinu řekl nejspíš i za Příhodu: „Jednak se mnou o tom dosud nikdo nemluvil. A když už se mě ptáte: Co já bych tam s těmi lidmi dělal?“ položil Kordula řečnickou otázku.

„Pana Malíka jako předsedu sice moc neznám. Ale jinak se ve výkonném výboru ani po rezignaci Romana Berbra nic moc nezměnilo. Paní Damkovou znám moc dobře, stejně jako pány Libu, Votíka a další. A nedokážu si moc představit, že by s nimi byla rozumná řeč. A nová komise rozhodčích by se jim přitom musela zodpovídat,“ říká Kordula. „Dokážu si představit, že by mi tak akorát permanentně házeli klacky pod nohy. A o něco takového v danou chvíli opravdu nestojím. Uvidíme, jak se věci posunou po volební valné hromadě.“

Antonín Kordula patřil v posledních letech mezi nejúspěšnější české muže s praporkem. Jako asistent řídil mimo jiné i zápasy na olympijských hrách v roce 2012 v Londýně. Pak se ale připojil k Liboru Kovaříkovi nebo jeho jmenovci Tomáši Kovaříkovi. A podobně jako oni promluvil v médiích otevřeně o tom, jak komisi rozhodčích v příslušném období neřídila ani tak Dagmar Damková, která to měla jako předsedkyně komise v popisu práce, ale spíše její manžel Roman Berbr, který tím překračoval všechny své pravomoci.

Jmenovaní sudí při té příležitosti vylíčili i četné urážky a šikanu, kterých si rozhodčí od této manželské dvojice „užili“. A následovala řada soudních procesů, ve kterých kriticky hovořící rozhodčí právě Roman Berbr s Dagmar Damkovou zažalovali pro urážku na cti. Ve všech případech neúspěšně.

Z podobného důvodu jako Kordula se velmi pravděpodobně nebudou do nové, provizorní komise rozhodčích hrnout ani lidé jako Václav Krondl a další, kteří byli spojeni s Listkiewiczovou komisí, jež vznikla v roce 2016. Příchod polského experta si tehdy doslova vydupal tehdejší předseda Miroslav Pelta.

Foto: Profimedia.cz

Michal Listkiewicz (vpravo) na snímku v debatě s Václavem Krondlem (uprostřed) a Romanem Hrubešem.

Roman Berbr následně běsnil, že nemá rozhodčí v I. a II. lize pod kontrolou, polskému expertovi neustále házel klacky pod nohy. A když mu v létě 2018 doběhl kontrakt, expresně ho ze Strahova vyexpedoval. Šlo to snadno, protože Miroslav Pelta už měl od května 2017 dost starostí s trestním stíháním své vlastní osoby a předsednickou funkci ve FAČR dávno opustil.

„Pozůstalí“ z Listkiewiczovy komise, jmenovitě Petr Mlsna s Romanem Hrubešem, se následně odmítli začlenit do nové komise, která byla svěřena bývalému hráči i trenérovi reprezentace Jozefu Chovancovi, který se mimochodem nikdy netajil tím, že mezi jeho nejbližší přátele z fotbalu patří Roman Rogoz, tedy manažer Slavoje Vyšehrad a jedna z klíčových osob současné berbrovské kauzy. Ta se tedy stala nakonec osudnou i Jozefu Chovancovi. A hledá se proto komise nová.

Kdo se v ní objeví za českou stranu, je v tuto chvíli ve hvězdách. Morava bude podle zákulisních informací dost možná navrhovat zkušeného delegáta Zdeňka Rumplíka, který se v minulosti také nebál vystoupit vůči Romanu Berbrovi otevřeně a kriticky. Například jako svědek u projednávání žaloby dvojice Berbr-Damková proti Antonínu Kordulovi.

Nejasná je také situace kolem sekretáře komise Patrika Filípka, jehož osoba se také stala součástí vyšetřování, policie si odnesla jeho počítač a zaplombovala mu kancelář. Mezi obviněnými ovšem Filípek, který se až dosud spolupodílel na nasazování rozhodčích na zápasy, nefiguruje.

Zato se na seznamu obviněných vyskytuje celá řada sudích z listiny pro I. a II. ligu. Jmenovitě hlavní sudí Jan Cihlář, Jiří Houdek a Jiří Musil. Dále asistenti Petr Klupák, Zdeněk Koval, Michal Myška, Miloš Vitner a Pavel Vlasjuk. Mezi obviněnými je též Jiří Kříž, nutno však zdůraznit, že je to plzeňský jmenovec libereckého asistenta Jiřího Kříže z ligové listiny, který s kauzou nemá nic společného.

Sudí, kteří jsou trestně stíhaní, nebudou z rozhodnutí výkonného výboru FAČR nyní nasazováni k dalším zápasům. Což se týká jak právě jmenovaných, i těch rozhodčích, kteří dosud působili v soutěžích spravovaných Řídící komisí pro Čechy, tedy v ČFL a českých divizích.

Reklama

Doporučované