Hlavní obsah

Příhoda skončil na mezinárodní listině rozhodčích, Chovanec u něj neviděl perspektivu

Foto: Profimedia.cz

Fotbalový rozhodčí Radek Příhoda.

Reklama

Novým českým zástupcem na listině rozhodčích FIFA je Ondřej Pechanec.

Článek

Jeden z nejvýraznějších ligových rozhodčích Radek Příhoda už nebude pískat zápasy na mezinárodní scéně. Fotbalová asociace ČR ho totiž nenahlásila na takzvanou mezinárodní listinu FIFA pro rok 2019.

Na návrh Chovancovy komise rozhodčích odhlasoval v úterý novou českou nominaci pro tuto listinu výkonný výbor FAČR. V diskusi na výkonném výboru mělo padnout, že je Příhoda stažen z věkových důvodů.

„Podle regulí jsem ještě jednu sezonu i na mezinárodní scéně pískat mohl. Ale o tom, že na nové mezinárodní listině nejsem, nic nevím, ještě mě o tom nikdo neinformoval,“ konstatoval ve čtvrtek odpoledne Radek Příhoda. „Takže se k tomu v danou chvíli nemůžu nijak vyjádřit,“ dodal.

Zato se vyjádřil Jozef Chovanec, předseda komise rozhodčích: „Radek Příhoda je ve třetí, výkonnostně nejnižší skupině UEFA, a vhledem k tomu, že z ní za 10 let nepostoupil výše a nebyl nasazován na významná utkání, cítili jsme potřebu dát také v tomto směru šanci a příležitost mladším a v dlouhodobém horizontu perspektivnějším rozhodčím, tedy v tomto případě panu Ondřeji Pechancovi.“

Radek Příhoda (ročník 1974) v lize píská 15 sezon, na kontě má 233 ligových zápasů.

Ondřej Pechanec (ročník 1986) je v lize 5 sezon, zvládl v ní dosud 37 utkání. Zároveň působí mimo jiné jako sekretář Okresního fotbalového svazu v Mladé Boleslavi, patří tedy do „armády“ rozhodčích, která zároveň zastává pozice v exekutivních strukturách českého fotbalu na jeho regionální úrovni. Právě z této struktury čerpá obvykle ve volbách svou sílu místopředseda asociace Roman Berbr.

Připomeňte si, jak se Radek Příhoda loni chystal na jeden z ligových šlágrů:

Video: David Janeczek

Naopak Radek Příhoda se pohybuje ve skupině, která momentálně není na Strahově úplně „trendy“. Před dvěma lety se intenzivně uvažovalo o tom, že Příhoda odloží píšťalku a stane se členem tehdy nově utvářené Listkiewiczovy komise rozhodčích.

Tu Berbr nedávno označil za „neštěstí“. A kupříkladu Roman Hrubeš, jenž v komisi polského experta působil, byl nedávno vyobcován z nové komise, kterou řídí právě Jozef Chovanec.

Reklama

Doporučované