Hlavní obsah

Přijde Agrofert kvůli auditu o dotace? Jasno může být za měsíc

Foto: ČTK, ČTK

O klíčové dotaci pro jednu z firem Agrofertu rozhodují podřízení ministra Karla Havlíčka (za ANO).

Reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu má rozhodnout, zda přiklepne evropské peníze jedné firmě ze skupiny Agrofert. Případ bude nejspíš směrodatný pro investiční dotace celého koncernu.

Článek

Není pochyb o tom, že závěry evropských auditorů o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše ohrožují nárok skupiny Agrofert na čerpání unijních dotací. Stále však není jasné, zda taková sankce na holding skutečně dopadne, případně jak a kdy se to stane.

Jasno do celé věci může vnést jeden konkrétní spor. Na jeho rozuzlení se však čeká už několik měsíců.

Ve sporu jde o dotaci pro dceřinou zemědělskou firmu Agrofertu, společnost Primagra. Její přidělení stále posuzuje Ministerstvo průmyslu a obchodu – přestože mu soud loni nařídil, aby o dotaci rozhodlo do začátku prosince.

Podle posledních informací verdikt padne až koncem příštího měsíce.

„Rozhodnutí ohledně dotace pro společnost Primagra se v tuto chvíli předpokládá do konce letošního února,“ odpovědělo v pondělí na dotaz Seznam Zpráv tiskové oddělení ministerstva. Dodalo, že nemůže poskytnout podrobnější informace, aby nebyl ovlivněn proces rozhodování.

Ministerstvo posuzuje žádost firmy Primagra o dotaci 2,4 milionu korun na novou sušárnu zrnin v Trpístech na Plzeňsku. Projekt spadá pod Evropský fond pro regionální rozvoj a operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který řídí ministerstvo vedené Karlem Havlíčkem (za ANO).

Původně na ministerstvu dotaci předběžně schválili. K finálnímu souhlasu se ale úředníci v roce 2019 neodhodlali, chtěli vyčkat na dokončení auditu EU, který tehdy ještě probíhal.

Agrofertu se průtahy nelíbily a podal žalobu. Městský soud v Praze mu loni v říjnu dal za pravdu a přikázal ministerstvu, aby do šedesáti dnů o dotaci rozhodlo.

Holding tedy spor vyhrál. Ve výsledku ale z rozsudku v Agrofertu radost mít nemohli. Soud totiž zároveň zdůraznil, že ministerští úředníci by se měli držet závěrů evropského auditu.

„Dle soudu je názor Evropské komise vyjádřený v rámci daného auditu relevantní pro rozhodnutí o žádosti žalobkyně,“ stojí v rozsudku.

Agrofert se tedy může právem obávat, že ministerstvo rozhodne v jeho neprospěch. Nyní mu jde o to, aby se úředníci pokud možno nedrželi doporučení soudu a neřídili se závěry auditu.

Holding své kroky ve sporu nekomentuje. Z dostupných informací je ale zřejmé, že o zdržení konečného verdiktu ministerstva se postaral právě Agrofert. Právní zástupci dceřiné firmy Primagra totiž požádali po vynesení rozsudku o možnost vyjádřit se k podkladům v rámci správního řízení. Tím se rozhodnutí ministerstva oddálilo.

Šedesátidenní lhůta, kterou pro vydání rozhodnutí stanovil soud, je sice pro ministerstvo závazná, prodlevu ale může napadnout jedině účastník řízení, což je firma Primagra. Nikdo jiný se dřívějšího verdiktu ministerstva domáhat nemůže.

Podle auditu Evropské komise, který posuzoval takzvané investiční dotace pro Agrofert, není pochyb, že si Babiš jako veřejný činitel uchoval kontrolu nad tímto koncernem i poté, co převedl jeho akcie pod svěřenské fondy.

Jedna z největších podnikatelských skupin v Česku by tím pádem mohla přijít o nárok na dotace v období, kdy se podle auditu porušovala pravidla o střetu zájmů.

Babiš i Agrofert dlouhodobě opakují, že pravidla o střetu zájmů neporušují. Jejich stanovisko se snaží před Bruselem obhajovat i česká vláda, závěry Evropské komise jsou však už definitivní.

Reklama

Související témata:

Doporučované