Hlavní obsah

Přijde další koronavirový veletoč? Jeden nakažený nemá vyřadit ostatní

Foto: Profimedia.cz

Do karantény mají jít jen významné kontakty nakaženého, přesto v ní mnohdy končí velké počty lidí.

Reklama

Očekávaný podzimní nárůst respiračních nákaz nutí k zamyšlení nad pravidly pro karanténu kvůli covid-19. Velký počet lidí „mimo provoz“ může některé oblasti ochromit.

Článek

Veřejný prostor v posledních dnech plnila rychle se měnící pravidla pro povinné nošení roušek, které ministr zdravotnictví nejdříve vyhlásil, aby je druhý den bral do značné míry zpět. A to pod nátlakem premiéra, který se zalekl prudké reakce veřejnosti. Podobný scénář by se mohl odehrát i v další oblasti, první změny se už odehrály. Blížící se sezona respiračních nákaz totiž nevzbuzuje nervozitu jen mezi odborníky a roušky zdaleka nejsou jediným problémem.

Zvýšený počet nakažených i těch, kdo jsou kvůli případnému kontaktu s pozitivně testovaným odesláni do karantény, může citelně dopadnout na celou řadu kolektivů a v důsledku i na ekonomiku.

Výrazným ústupkem se stalo už potvrzené zkrácení doby izolace i karantény ze čtrnácti na deset dnů, které platí ode dneška, tedy pondělí 24. srpna.

K ukončení karantény ani izolace zároveň nebude třeba test - výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou.

„Průměrná inkubační doba se pohybuje mezi čtyřmi až šesti dny, nad deset dní je extrémně zřídka,“ řekl k věci vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula s tím, že se krok opírá i o zkušenosti a studie ze zahraničí.

Zbytek týmu funguje

Zkrácení doby karantény přineslo úlevu - ale jen částečnou.

Jako první se ozvaly profesionální fotbalové kluby, kterým vadil princip, podle něhož jeden nakažený hráč znamená dočasnou stopku pro celý tým - všichni totiž musí do karantény. Změnu si nakonec prosadily - týkat se přitom nemá jen fotbalu, ale všech sportů.

Když bude někdo ze sportovců pozitivně testován na covid-19, projdou jeho spoluhráči kontrolním testem - a pokud bude negativní, budou moci nadále nerušeně sportovat.

Stížnosti klubů a týmů ustaly. Záhy se na ně ale nabalily další profese a není vyloučeno, že začnou postupně přibývat podle toho, jak budou jednotliví aktéři s požadavky úspěšní - o stejnou výjimku žádají nově například provozovatelé divadel.

Ti se obávají, že karanténa jednoho herce, který hraje na více scénách, může zlikvidovat jejich provoz. Rozhodli se proto pro podobný postup jako předtím fotbalisté a vydali se o výjimku žádat přímo premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Řekl, že podporuje, aby se hrálo s minimálními dopady,“ řekl Oldřich Lichtenberg z Divadla Broadway po čtvrtečním jednání.

Premiér podle něj slíbil zmírnit pravidla tak, aby nákaza jednoho pendlujícího herce nezastavila činnost několika divadel. „Herec, který přišel do kontaktu s jiným nakaženým hercem, by tak mohl zlikvidovat třeba deset divadel,“ dodával Lichtenberg.

Překotné dění okolo roušek ale následné jednání o karanténě zastínilo. Přestože premiér Babiš podle divadelníků slíbil pravidlo zmírnit, ministr Vojtěch o tom měl jiné mínění. „Řešili jsme to pouze částečně, zatím na tom není finální konsenzus,“ řekl ministr.

Vzhledem k odlišným názorům na věc i vzhledem ke zkušenostem z minulých dní není vyloučeno, že se okolo pravidel pro karantény vytvoří podobný zmatek, jaký nastal v případě roušek.

Výsledek šetření

Zda se ke sportovcům a divadelníkům začnou přidávat i další kolektivy s žádostí o výjimku a speciální režim, není jisté. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové ale už nyní mají být po šetření do karantény posílány pouze „epidemiologicky významné kontakty“ a nemá se jít cestou plošných nařízení.

„Obdobně jako u sportovců je to deklarováno v manuálu pro školy, který jsme společně s Ministerstvem školství představovali,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv hlavní hygienička Rážová.

Ani ve škole tedy nebude jeden nakažený žák automaticky znamenat uzavření celé školy nebo masivní odchody do karantény. Počítá se s tím jen pro menší okruh kontaktů, maximálně jednu třídu.

Ochromená pošta i tábor

K četným případům, kdy jeden nakažený ohrozí chod celého podniku nebo znamená karanténu pro desítky lidí, přesto stále dochází. Minulý týden například virus zkomplikoval doručování listovních zásilek poté, co bylo v pobočce České pošty v Ostravě 8 do karantény posláno 60 pošťáků.

„Kolegové to zřejmě vyhodnotili tak, že se ti lidé potkali a byli spolu dlouho, nebo bylo případů víc a každý měl další významné kontakty. Pokud by ale například nemocná zaměstnankyně trávila pracovní dobu jen ve své kóji a o přestávce se setkala na delší dobu pouze s jednou kolegyní, poslala bych do karantény jen ji. A samozřejmě udělat dezinfekci pracoviště. Kolegové to tak dělají a nesnaží se zasahovat do všeho. Někdy je ale počet kontaktů tak vysoký, že to znamená zavření podniku,“ popsala Rážová.

K dalšímu početnému odeslání lidí do karantény došlo tento týden na letním tělovýchovném kurzu 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Dobronicích u Bechyně v jižních Čechách. Na táboře bylo 131 studentů a devět asistentů - bez ohledu na přezkoumání významných či nevýznamných kontaktů hygienická stanice rozhodla, že všechny otestuje a negativní automaticky pošle do domácí karantény.

„Doba karantény se začne počítat od opuštění střediska pozitivní osobou. Datum vzniku karantény upřesní Univerzitě Karlově Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje, neboť je možnost, že z pátečních odběrů vyjde někdo s pozitivním výsledkem,“ uvedla škola.

Reklama

Doporučované