Hlavní obsah

Přijde odplata, pohrozil Obama Rusku za vměšování se do voleb

 

Reklama

Obama uvedl, že provede odvetné kroky v reakci na informaci od CIA, že ruští hackeři zasahovali do amerických voleb.

Článek

Dosluhující americký prezident Barack Obama slíbil, že přijde odveta za ovlivňování prezidentských voleb v USA ruskými hackery.

„Domnívám se, že není pochyb o tom, že když se jakákoli zahraniční vláda snaží narušit naše volby, musíme jednat. A také budeme, a to na místě a v době podle našeho uvážení,” uvedl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici National Public Radio.

Rovněž prozradil, že o záležitosti mluvil přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Pan Putin si je dobře vědom mých pocitů ohledně vměšování se do voleb, protože jsem s ním o tom mluvil,”dodal Obama. Putin také prý oznámil, že USA podniknou odvetné kroky. Některé budou explicitní a veřejné, některé ne.

Pro Bílý dům je Rusko hlavním podezřelým z hackerských útoků na Demokratický národní výbor, během kterých unikla e-mailová korespondence.

Tiskový mluvčí Bílého domu Josh Earnest ve čtvrtek odmítl sdělit, zdali USA již započaly odvetné kroky. Pouze uvedl, že prezident Obama informaci CIA, že Rusko pomohlo Trumpovi vyhrát volby, věří.

Ruská vláda ale toto tvrzení nekompromisně odmítla. Konkrétní důkazy o ruské manipulaci veřejně nepředložily žádné americké zpravodajské služby ani Bílý dům.

Důkazem však může být, že ačkoli se ruští hackeři dostali k datům obou politických stran, na veřejnost pustili pouze e-maily demokratické kandidátky Hillary Clintonové.

Také Earnest prohásil, že je evidentní, že se Rusové snažili o výhru republikánů a že Trump si byl jasně vědom o této pomoci.

Budoucí prezident Trump však označil nařčení za směšné. K záležitosti se vyjádřil jak jinak než na svém Twitteru. Zeptal se, proč, pokud opravdu došlo k hackerským útokům, čekal Bílý dům s reakcí tak dlouho. „Proč si stěžují až poté, co Hillary prohrála?”

Podle amerických komentátorů se však Trump mýlí. Už v říjnu totiž Obamova vláda oficiálně obvinila Rusko z hackerských útoků. Obama tehdy také varoval Putina před následky.

Reklama

Doporučované