Hlavní obsah

Přijde opět čtvrt milionu diváků? Populární Dny NATO budou letos speciální kvůli výročí vzniku Československa

Návštěvníci uvidí také třeba nadzvukový stíhací bombardér Su-7. Byl to jeden z páteřních letounů československého letectva.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR v září nabídnou v souvislosti se 100. výročím vzniku Československa ještě pestřejší program než obvykle. Kromě tradičních leteckých, vojenských, policejních či záchranářských ukázek letos lidé na letišti v Mošnově na Novojičínsku uvidí například historický kemp představující vojenskou techniku, která se během 100 let objevila v české armádě. Atraktivní projekt chystá Janáčkova filharmonie Ostrava, která živým provedením Smetanovy Vltavy doprovodí průlet české armádní letky.

Článek

Předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík řekl, že akce bude vedle pražské přehlídky nejvýznamnější veřejnou událostí zaměřenou na připomenutí „osmičkových“ výročí. Organizátoři na její koncepci pracovali čtyři roky.

„Očekáváme letos účast 20 zemí. Těsně před Velikonocemi potvrdila účast Francie se svým nejmodernějším bojovým letounem Rafale, jenž se ve střední a východní Evropě zatím objevil pouze dvakrát, z toho jednou na naší akci před dvěma lety, a je návštěvníky hodnocen jako jedno z vůbec nejatraktivnějších (letadel), která kdy byla k vidění,“ řekl Pavlačík. Poprvé se na Dnech NATO představí Chorvatsko s akrobatickou skupinou Krila Oluje.

Návštěvníci uvidí také nadzvukový stíhací bombardér Su-7. „Byl to jeden z páteřních letounů československého letectva. Myslím, že dneska je to docela rarita. Kde můžete vidět Su-7 v České republice? Mimo základny nikde,“ řekl zástupce náčelníka generálního štábu české armády Jiří Verner.

Letadlo bude do Mošnova dopraveno po zemi z letecké základny v Náměšti nad Oslavou. „Z hlediska logistického to bude určitě zajímavé, protože ten letoun má poměrně velké rozpětí a určitě se nevejde na cestu, takže koordinace převozu z Náměště nad Oslavou bude poměrně náročný oříšek pro techniky,“ řekl Verner. Technici stroj částečně rozeberou a v Mošnově znovu smontují, stejnou cestou se letadlo na základnu vrátí.

Ředitelka Slezského zemského muzea v Opavě Jana Horáková řekla, že historický kemp připomene také 80. výročí mobilizace. „Snažíme se, aby v historickém kempu byla opravdu ikonická technika, kterou lidé znají, ale třeba se na ni v reálu ještě nemohli podívat. Velkou zvláštností z období vzniku republiky a z boje československých legií na Rusi bude obrněný automobil Austin-Juráš, pak samozřejmě naše ikonické slavné tanky LT-34, 35, které zapůjčí Vojenský historický ústav,“ řekla Horáková.

Díky klubům vojenské historie bude v kempu mnoho techniky, jež se používala během druhé světové války. „My se snažíme, aby tam byly zastoupeny jak boje na východní frontě, tak na západní frontě, takže tank T-34 nesmí chybět, budou tam různé kanony, děla, výzbroj i výstroj našich vojáků,“ řekla Horáková. V letu lidé uvidí letouny Spitfire Mk IX nebo poválečný Mig-15.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Vstup na akci je zdarma, loni ji i ve špatném počasí navštívilo 90 000 lidí. Letos se uskuteční 15. a 16. září.

Reklama

Doporučované