Hlavní obsah

Přijde zoo o legendární bílé tygry? Lidé píší petici. Evropská unie za to nemůže, vysvětluje ředitel

Blíží se konec chovu známých bílých tygrů v liberecké zoo? Pokud ano, kdy se to stane a kdo za to vlastně může?Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

 

Reklama

Řadu let jsou symbolem města i Libereckého kraje, v popularitě je dokáže porazit jen hotel a vysílač Ještěd. Bílé tygry z liberecké zoo znají stovky tisíc lidí z Čech i ze zahraničí. Nedávná informace v médiích, že místní zoologická zahrada s jejich chovem do budoucna už nepočítá, vyvolala silnou vlnu reakcí. Existuje ještě nějaká šance na jejich záchranu, nebo fanoušci přijdou o své zvířecí hvězdy definitivně? A pokud ano, kdo za to může?

Článek

„Situace je taková, že jsme pro veřejnost připravovali kampaň. Pravda, možná to trvalo moc dlouho. Ale už před dvěma lety jsem se zařekl, že pokud se mě politik, novinář nebo kdokoliv jiný bude ptát, jak je to s bílými tygry, řeknu pravdu, ale zároveň je požádám o to, aby to brali jako informaci s předstihem a dají nám čas, než se na to připravíme. Už proto, aby klíčoví partneři i veřejnost měli včas informace, že se chystáme otevřít diskusi na toto téma. To se bohužel nepodařilo, protože v tisku vyšel článek s palcovým titulkem: Bílí tygři půjdou ze zoo Liberec pryč. V tom článku sice byla spousta věcí vysvětlena, ale ne všichni to četli. Lidé se často řídí jen podle titulku. Tím pádem byla komunikace nastavena v nešťastné době, navíc před volbami,” vysvětluje ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

Populární tygři se stali skvělým marketingovým trhákem. Objevili se na billboardech, v televizních reportážích a zprávách, na reklamních tiskovinách, tramvajích, pojmenovaný je po nich už řadu let i extraligový hokejový klub.

Patrně i kvůli tomu část veřejnosti reagovala hodně kriticky zejména na sociálních sítích. Přes dva a půl tisíce lidí navíc připojilo podpis pod petici, která žádá zachování chovu.

Když ale zoologická zahrada připravila diskusi s občany právě na téma, proč v budoucnu s bílými tygry nepočítá, přišla jen hrstka občanů.

Celý rozhovor s ředitelem zoo v Liberci:

Proč skončí chov bílých tygrů v liberecké ZOO? Rozhovor s jejím ředitelem Davidem Nejedlem.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař

„Lidé bohužel často kopírují jen jakési výkřiky. Celá ta událost zůstala tak nějak nevysvětlená. Jedna nešikovně pronesená věta změnila kolo dějin u nás, v liberecké zahradě. A to opravdu nepřeháním. Přitom tenhle přípravný proces už probíhá dlouho. Jako zoolog bych tu v podstatě neměl chtít bílé tygry nikdy, protože ze zoologického hlediska to nedává žádný smysl. A pokud mám svoji práci dělat dobře, tak jejich zachování podpořit nemůžu,“ říká hlavní zoolog liberecké zoo Luboš Melichar a dodává, že na druhou stranu kritice Liberečanů rozumí.

„Naprosto chápu, že si to synonymizovali, a trvám na tom, že si za to můžeme my sami. Pětadvacet let jsme to do nich hustili, vpravovali, až přijali tygry za své. A teď jim je chceme brát. Vysvětlit, proč tomu tak je, je ale velmi složité a těžké. Zvlášť přes média. To je v podstatě neřešitelné, protože tahle věc se nedá vysvětlit ve třech větách nebo v jednom sloupku,“ upozorňuje Luboš Melichar.

Libereckou zahradou prošlo za 24 let dvaadvacet bílých tygrů. Rozmnožit se je podařilo pouze třikrát, vždy za velikého úsilí chovatelů.

Bílý tygr není živočišným druhem ani poddruhem. Jedná se o nestandardní typ indického tygra bengálského, jehož bílé zbarvení má na svědomí částečný albinismus (nedostatek barviva). Faktem zůstává, že jde o velmi vzácného tygra, kterých po světě v různých chovech žije už jen několik desítek. Do volné přírody je ale nelze vypustit právě kvůli jejich bílému zbarvení. Podle expertů by neměli sebemenší šanci na přežití.

Část naštvaných fanoušků na sítích šíří nepravdivé informace, že za zastavením chovu tygrů stojí příkaz z Evropské unie. Ve skutečnosti ale EU nikdy nic takového neprojednávala.

Zachováním, či naopak zastavením chovu bílých tygrů v liberecké zoo se zabývala Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), která k tomu vydala záporné stanovisko. Podle jejího doporučení má smysl chovy hybridních, tedy i bílých tygrů, spíše zmírnit.

Dalším argumentem je nedostatečná kapacita a současný stav pavilonu šelem, který je technicky zastaralý a zhruba do čtyř let ho nemine rekonstrukce. Podstatný je i fakt, že chovatelé v Liberci mají na starosti také lvy berberské, jejichž chov dává z hlediska ochranářství větší smysl a s nímž mají slušné výsledky.

Oba druhy šelem nelze z kapacitních i jiných důvodů v liberecké zoo rozmnožovat souběžně.

Reklama

Doporučované