Hlavní obsah

Přijdou extrémní deště. Hrozí povodně, lidem nepůjde elektřina

Foto: Seznam Zprávy

Východ Čech bude ve středu odpoledne čelit extrémnímu počasí.

Reklama

Český hydrometeorologický ústav vydal v souvislosti s aktuální předpovědí pro následující hodiny varování před vysokým úhrnem srážek v okrese Ústí nad Orlicí.

Článek

„Před chvílí jsem byl ve spojení s generálním ředitelem ČEZ Distribuce ohledně řešení případného přerušení dodávek elektrické energie. Zároveň jsme v rámci krizového řízení Pardubického kraje v pohotovosti pro řešení lokální povodňové situace, která dle informací může nastat,“ uvedl k situaci hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je předsedou Bezpečnostní rady kraje.

„Pracovníci Krajského úřadu Pardubického kraje jsou starostům obcí k dispozici. Mohou kontaktovat také buď přímo mne, nebo vedoucího oddělení krizového řízení Aleše Boňatovského,“ dodal hejtman.

Na Moravě se mohou rozlít řeky

Na horách na severu a severovýchodě Moravy má ode dneška do pátku trvale a vydatně pršet, přičemž nejvíce srážek spadne v Beskydech a Jeseníkách. Extrémní srážky čekají meteorologové na Frýdecko-Místecku, kde se v souvislosti s tím mohou výrazně rozvodnit hladiny toků v povodí Olše. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který očekává, že rozvodněné řeky dosáhnou prvního až druhého povodňového stupně.

Podle meteorologů by na severozápadním návětří Jeseníků a Beskyd mohly srážkové úhrny za 48 hodin v nadcházejících dnech činit kolem 80 milimetrů, na hřebenech Beskyd až kolem 120 milimetrů. V předhůří a blízkém okolí hor bude srážek o něco méně.

V Jeseníkách bude déšť slábnout a ustávat v noci na pátek, v Beskydech v pátek dopoledne, uvedli meteorologové. Současně radí lidem, aby se v oblastech se silným deštěm vyvarovali veškerých aktivit na řekách a v jejich blízkosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované