Hlavní obsah

„Přijďte nakoupit.“ SPD láká voliče na vejce za korunu devadesát

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

aktualizováno •

SPD Tomia Okamury hodlá ve volební kampani lákat voliče na levné jídlo. Strana ho bude prodávat v krajských městech, která plánuje navštívit v srpnu a září v rámci předvolební agitace.

Článek

„Přijďte si levně a férově nakoupit na Český jarmark SPD 2021,“ lákají voliče plakáty hnutí SPD Tomia Okamury. Předvolební materiály více než co jiného připomínají slevový leták supermarketu.

„Naším společným cílem je podpora českých zemědělců a českých potravin za férové ceny. Můžete se těšit na 14 stánků a prezentaci potravin od českých zemědělců,“ píše na svém webu SPD.

Láká například na jablka za 9,90, vejce za korunu devadesát nebo brambory za 4,60. „Rádi bychom, aby se na každého dostalo v tom množství, které si bude chtít koupit,“ komentoval kampaň předseda strany Tomio Okamura.

Foto: SPD

Český jarmark SPD.

Jarmarky plánuje strana ve 14 městech včetně Prahy. V letácích SPD nabízí české potraviny a vymezuje se proti dovozu zahraničních, které jsou podle strany dražší. Seznam zemědělců se podle Okamury teprve vytváří. Hnutí tvrdí, že žádný z produktů nebude dotovat a zemědělci budou zboží prodávat za své běžné ceny.

Za drahé potraviny z dovozu podle nich může premiér Andrej Babiš. „Co Babiš a spol. zničili, SPD opět napraví,“ píše SPD v letáku pod nabídkou potravin.

SPD na svém webu píše, že prodejní akce budou od 10 do 16 hodin. Přesný rozpis termínů zatím není k dispozici. „Ukážeme vám v praxi, jak dobře a levně dokážou čeští sedláci a zemědělci pěstovat,“ dodává strana.

Strany nesmí podnikat

Podle člena úřadu pro dohled nad hospodařením stran Jana Outlého bude zřejmě jarmark muset pořádat jiný subjekt než samotná SPD. Jinak by strana porušila zákon.

„Strany a hnutí nesmějí vlastním jménem podnikat. Mohou (spolu)vlastnit firmu, ale ta smí podnikat jen v omezených oblastech. Prodej potravin mezi ně nepatří. Jarmark tedy bude pro stranu zřejmě pořádat jiný subjekt,“ uvedl Outlý na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované