Hlavní obsah

„Přijďte později.“ Plošné testování na Slovensku má drobné zádrhele

Foto: Profimedia.cz

Plošné testování slovenských obyvatel na koronavirus potrvá do nedělního večera.

Reklama

Dlouhé fronty a další problémy doprovázejí celoplošné testování, které na Slovensku začalo v sobotu ráno. Podle ministra obrany Jaroslava Nadě ale funguje 98 procent odběrných týmů. Označil to za „malý zázrak a úžasný výsledek“.

Článek

Dlouhé fronty čekajících na testy hlásili představitelé vícero měst či obcí z různých regionů. Rovněž vybízeli obyvatele, aby raději přišli později. Bratislavský magistrát ráno uvedl, že místy musejí lidé na podstoupení testu ve slovenské metropoli čekat až tři hodiny. Problémy s přetížením hlásí i Trnava nebo Senec.

V Považské Bystrici tak podle webu topky.sk místní nemocnice veřejnosti nabídne testovací místo, které bylo původně určené pouze pro testování zdravotnického personálu.

Enormní zájem panuje zejména o tzv. drive-in testování. „Už ho nevyužívejte. Zaparkujte a jděte pěšky do nejbližšího odběrného místa určeného na klasický odběr,“ informoval magistrát města Nitra na Facebooku. Ani ve městech Prievidza nebo Karlova Ves testování autem nedoporučují, lepší je prý přijít pěšky. Podle starosty Ružinova je čekání v drive-in zhruba na 25 hodin.

Podle ministra obrany Jaroslava Nadě však k 10. hodině fungovalo 98 procent z plánovaného počtu testovacích týmů, tedy 4900 z celkového počtu 4961 plánovaných míst. Ministr to podle agentury TASR označil za „malý zázrak a úžasný výsledek“.

Jako „úžasné“ označil fungování celoplošného testování i slovenský premiér Igor Matovič. „Každý, kdo se chce testování zúčastnit, se určitě dostane na řadu. Nechoďte na odběrová místa, kde jsou velké fronty, v podvečer bude prázdno a zítra ještě víc,“ napsal na Facebook Matovič.

Testování ale provází i další potíže. Naď také podle webu Denník N uvedl, že se část lidí z větších měst nechává testovat v menších obcích, kde odběrové týmy nemají dost ochranných pomůcek, zvlášť rukavic. „Reagujeme na to, naskladňujeme další ochranné pomůcky a testovací sety,“ řekl ministr Naď.

Slovenská armáda do poslední chvíle hledala zdravotníky, kteří při testech mohou vykonávat výtěry z nosu. V některých městech ale i přesto chyběl zdravotnický personál. V Banské Bystrici se tak podle webu TA3 kvůli nedostatku zdravotníků začalo testovat s více než hodinovým zpožděním.

Jiná města, např. Bardejov či Vysoké Tatry, ale zatím hlásí bezproblémový průběh celoplošného testování. I v Trenčíně je navzdory krátkému času na přípravu situace překvapivě dobrá. Po prohlídce asi tří čtvrtin z 50 odběrových míst to podle webu TA3 řekl trenčínský viceprimátor Patrik Žák.

Ve městě Modra nedaleko Bratislavy úřady lidi rozdělily podle bydliště i abecedy, píše Denník N. Délku řady je možné sledovat skrze webkamery na webu města.

K plošnému otestování obyvatel zakoupilo Slovensko antigenní testy. Ty jsou méně přesné než laboratorní PCR testy, protože neodhalí infekci u všech nakažených, zároveň ale ukážou výsledek již během zhruba čtvrt hodiny.

Účast na testování je dobrovolná, podle rozhodnutí vlády se ale na obyvatele s negativním testem od pondělí nebude vztahovat zákaz vycházení. Kabinet premiéra Igora Matoviče si od akce slibuje odhalení ohnisek nákazy koronavirem poté, co počty nakažených v pětimilionové zemi začaly v říjnu výrazněji stoupat.

Úvodní fáze testování obyvatel starších deseti let se uskutečnila minulý týden ve čtyřech okresech na severu a východě země, kde se podařilo odhalit na 5594 nakažených. To představovalo bezmála čtyři procenta z celkového počtu téměř 141 000 otestovaných. Matovič odhadl, že celostátní testování potvrdí koronavirus u asi dvou procent otestovaných.

Reklama

Související témata:

Doporučované