Hlavní obsah

Přijede SPĎák i do vaší obce? Americký truck má zpoždění, mnohde se nevejde

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomio Okamura ve svém trucku SPĎáku.

Reklama

Hnutí SPD při startu své volební kampaně v Praze na Letné slíbilo velkou kontaktní kampaň s českým jarmarkem a také s kamionem „SPĎákem“. S tím jsou ovšem problémy, je příliš velký.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Kamion měl v polovině srpna vyjet do menších českých měst a obcí. Jenže posledním místem, kde byl americký truck spatřen, byla právě Letenská pláň v polovině letošního července. Od té doby SPD jen stále slibuje zveřejnění míst, kde se příznivci budou moci na příjezd kamionu těšit.

Zatímco ještě nedávno SPD na svých stránkách slibovala, že největší turné tohoto roku bude probíhat od konce srpna do začátku října, nyní už informaci o srpnu ze svých stránek raději stáhla. Říci víc o plánovaném turné nebyla schopna ani mluvčí strany. „Nemám žádné info,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv.

Už v polovině srpna, kdy se Seznam Zprávy o trasu kamionu zajímaly, vyšel najevo fakt, že SPD má problém s hledáním míst, kam se obří americký truck vůbec vejde. Řada měst vjezd do centra takto velkým vozidlům nedovoluje.

Lidé se tak s představiteli SPD mohou setkat zatím jen na Českém jarmarku, s nímž hnutí objíždí krajská města. Voliči i na nich mohou koupit české potraviny za ceny, které jsou podle SPD férové.

Podle předsedy hnutí Tomia Okamury však vše běží, jak má, a hnutí už jen finalizuje konkrétní časy. „Máme potvrzených zhruba 15 míst, jejich přesný seznam teď nemám u sebe, a konkrétní dny. Kolegové nyní dolaďují vhodné časy, aby to bylo efektivní a akci mohlo navštívit co nejvíce lidí,“ řekl Seznam Zprávám Okamura. Hnutí prý připravuje speciální grafiku se všemi štacemi a termíny.

Uvedl, že velikost trucku a možné problémy s jeho umístěním ho nezaskočily. „Tohle organizuje agentura, ne já. A vše běží podle plánu,“ uvedl. Zároveň ale přiznal, že místa setkání s voliči v menších městech museli vybírat podle toho, aby tam s kamionem bylo možné zajet.

„Míst jsme měli k dispozici víc, ale jak je kamion velký, nemůže zajet úplně všude. A některá místa už byla opravdu na okraji města, kam by se naši příznivci špatně dostávali,“ potvrdil.

Fotogalerie z Okamurova jarmarku:

Upozornil také na to, že kampaňové výjezdy po republice s truckem jsou náročnější než třeba s dodávkou či osobním autem. „Řidič musí dodržovat povinné přestávky a je také nutné na noc zajistit hlídané parkoviště.“

Sám prý začátkem tohoto týdne už schválil manuál, jak by kampaň před kamionem měla vypadat. Každé setkání by mělo trvat zhruba dvě hodiny.

Problémy s americkým truckem v kampani v minulosti měla i vládní ČSSD. V roce 2008 objížděla republiku podobným vozidlem. Vůz o několik centimetrů přesahoval povolenou délku, musel proto mít speciální povolení Ministerstva dopravy pro nadměrné náklady.

Tento problém si SPD podle mluvčího Ministerstva dopravy Františka Jemelky ošetřilo již dopředu. „Z naší evidence jsme zjistili, že truck s uvedenou SPZ povolenu nadměrnou přepravu Ministerstvem dopravy má, a to v termínu mezi 1. květnem 2021 a 31. říjnem tohoto roku. Povolení je vydáno pro opakovanou přepravu po dálnicích a silnicích I. tříd na území České republiky a větší části silnic nižších tříd. Ministerstvo bylo rovněž paralelně požádáno i o povolení jízdy o víkendech, což je věc, která se u kamionů řeší zvláštními pravidly,“ uvedl Jemelka.

Reklama

Doporučované