Hlavní obsah

Přijela s metodou cukru a biče. Polsko se učí vyslovovat „Jourová“

Foto: Profimedia.cz

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová při schůzce s polským ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobrem.

Reklama

Nabitý program měla v úterý ve Varšavě česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která má na starosti dodržování unijních hodnot. V Polsku jednala o stavu právního státu v zemi a kontroverzních vládních reformách soudnictví, které dovedly zemi do hluboké ústavní krize.

Článek

„Víme, s kým se zítra ve Varšavě sejde Jourová. Na seznamu je předsedkyně ústavního soudu,“ poslal včera v notifikaci na mobilní telefony polský liberální deník Gazeta Wyborcza.

Plánovaná návštěva české eurokomisařky je v Polsku mediálně velmi sledovaná. Noviny o víkendu přinesly i osobní a politické profily Jourové. Provládní média zas místopředsedkyni Evropské komise v náznacích spojují s korupcí – nedoříkávají totiž její příběh z roku 2006, kdy byla neprávem měsíc ve vazbě.

Sama Jourová v úterý několikrát zopakovala, že přijela s nadějí na nový začátek dialogu mezi Bruselem a Varšavou, která je „hrdým členem EU a naším partnerem“. Jedním dechem ale dodala, že je znepokojená pomlouvačnou kampaní namířenou proti soudcům a že má nástroje na to, jak jim umožnit práci v odpovídajících podmínkách.

„Chtěla bych udělat víc pro ochranu soudců proti kampani zaměřené proti nim, protože to není atmosféra, ve které by mohli vykonávat svou náročnou práci,“ uvedla po setkání s polským ombudsmanem Adamem Bodnarem. Současná vláda strany Právo a spravedlnost totiž o soudcích často mluví jako o „nadřazené kastě“.

Foto: Profimedia.cz

Věra Jourová při schůzce s polským ombudsmanem Adamem Bodnarem.

Jourová jednala mimo jiné s předsedkyní Sejmu z vládnoucí strany Právo a spravedlnost, šéfkou „vzpurného“ nejvyššího soudu i předsedou opozicí ovládaného Senátu.

Šéf dolní komory Tomasz Grodzki po schůzce řekl, že je „čím dál víc signálů, že budou unijní prostředky rozdělovány státům pod podmínkou dodržování vlády práva“. O tom bude rozhodovat nový mezinárodní orgán.

Jourová, ne Jurova

Polské novináře pak Grodzki poučil, jak se správně vyslovuje jméno a příjmení české komisařky. Média i politici totiž ve většině případů její jméno komolí a používají hned několik jeho verzí.

Odpoledne se Jourová sešla ještě s ministrem spravedlnosti Zbigniewem Ziobrem, který je zároveň nejvyšším státním zástupcem a hlavním propagátorem ostrého kurzu justičních reforem. Na začátku ledna přitom vůbec nebylo jisté, zda se s komisařkou zástupce vlády sejde.

Foto: Profimedia.cz

Schůzka na ministerstvu spravedlnosti.

Unii věří víc lidí než vládě

Přesně v den návštěvy Jourové ve Varšavě vyšly i dva zajímavé průzkumy. Z prvního vyplývá, že Poláci čím dál tím víc důvěřují evropským institucím. Unii věří dokonce 68 procent lidí, tedy více než dvakrát tolik, co polské vládě nebo „zreformovanému“ ústavnímu soudu.

Těsná většina Poláků (51,3 %) navíc podle jiného průzkumu podporuje ve sporu o právní stát soudce, kteří se vládním reformám otevřeně postavili. Že je pravda na straně vlády a prezidenta, si myslí 22,4 % dotázaných.

Ve složitém sporu, který způsobil chaos v polském soudnictví a otřásá základními ústavními institucemi, má podle většiny respondentů pravdu polský nejvyšší soud.

Válka soudů a vlády

Právě nejvyšší soud minulý týden v bezprecedentním rozhodnutí zakázal rozhodovat soudcům, které vybrala zreformovaná Státní soudcovská rada. Ta je totiž podle rozsudku Soudního dvora EU a polského nejvyššího soudu zpolitizovaná a není nezávislá.

Proti soudcům, kteří protestují proti krokům vlády, navíc míří tzv. disciplinární či náhubkový zákon. Vláda se netají tím, že má umožnit efektivní postih nebo vyhazov soudců, kteří (na základě rozsudků) zpochybňují nebo neuznávají reformované instituce.

Zákon sice odmítl opoziční Senát, sněmovna ale jeho veto přehlasovala a prezident Andrzej Duda už avizoval, že zákon podepíše. Jourová přitom už v prosinci v neobvyklém dopise vyzvala ústavní činitele, aby přijímání zákona zastavili. Podle rádia RMF FM teď při varšavské návštěvě usiluje o to, aby Duda zákon nepodepisoval.

Reklama

Doporučované