Hlavní obsah

Přijely do Ruska jako hostesky na mistrovství světa ve fotbale. Skončily jako sexuální otrokyně

Podívejte se na příběh nigerijské dívky Belly, které se podařil útěk ze zajetí pašeráků lidí.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Humanitární společnost Alternativa upozorňuje ruské úřady na pašeráky lidí, kteří dodávají nigerijské dívky do vykřičených domů.

Článek

Ruská policie udělala zátah v jednom z moskevských vykřičených domů, na který ji upozornila humanitární společnost Alternativa. Objevila v něm sexuální otrokyně.

Byly sem propašovány z Nigérie. Pašeráci lidí jim dali identifikační kartu návštěvníka mistrovství světa ve fotbale, aby nepotřebovaly víza.

Bella je jedenadvacetiletá Nigerijka. Přijela do Moskvy před světovým šampionátem ve fotbale a to s příslibem, že zde bude pracovat jako hosteska.

I ona ale skončila jako ostatní. Teprve před několika dny měla štěstí a utekla svým únoscům.

Pašeráci lidí jí tvrdili, že jim dluží desítky tisíc dolarů, které musí splatit.

„Řekli mi, že mi přinesou povolení k pobytu, ale doteď jsem je neviděla. Dali mi jenom pas, ale moje dokumenty nejsou kompletní. Ty mají oni,“ říká Bella.

Společnost Alternativa tvrdí, že je takových žen mnoho a že žijí ve strašných podmínkách, ve vykřičených domech jich na jednom pokoji přebývá třeba i dvacet.

Bella měla ale štěstí. Jeden z jejích klientů kontaktoval Alternativu a požádal, aby jí pomohli.

„Řekla jsem tomu muži všechno. A on řekl, že on mi sice pomoci nemůže, protože má děti a ženu, ale že najde způsob, jak to udělat,“ tvrdí Nigerijka.

Humanitární společnost Alternativa není ale schopná pomoci každé dívce.

Třeba Becky, která je také z Nigérie, byla předvedena na policejní stanici, ale odmítla tam podat stížnost. O měsíc později byla nalezená mrtvá, když jí jeden ze zákazníků vyhodil z okna.

Před začátkem mistrovství světa v kopané požádala Alternativa o povolení, aby mohla vyvěsit plakáty s číslem na její horkou linku. Ruské úřady ale žádost zamítly.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované