Hlavní obsah

Přijetí nové odpadové vyhlášky Ústí nad Labem odložilo, chce ji upravit

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ústečtí zastupitelé nakonec nehlasovali o přijetí nové odpadové vyhlášky. Návrh počítá s tím, že nádoby na komunální odpad si budou majitelé objektů dávat na své pozemky, sídliště ale potřebují jiné řešení.

Článek

Ústečtí zastupitelé po dlouhé diskuzi v pondělí večer nakonec nehlasovali o přijetí nové odpadové vyhlášky. Předkladatel návrhu primátorův náměstek Martin Hausenblas (PRO! Ústí) podruhé stáhl bod z programu. Odůvodnil to tím, že vyhlášku upraví kvůli sídlištím. Vyhláška totiž počítá mimo jiné s tím, že nádoby na komunální odpad si budou majitelé objektů dávat na své pozemky, podle opozice ale panelové domy vlastní pozemky mnohdy nemají. Hausenblas řekl, že by si majitelé mohli pronajímat například trávníky, které však podle opozice u některých panelových domů také nejsou.

„Máme tady sídliště, kde máme ohromné problémy. Teď jsme hledali místa na kontejnerová stání a měli jsme s tím obrovský problém. Proč se to tady snažíme těm lidem pořád ztížit?“ uvedla opoziční zastupitelka a starostka obvodu Neštěmice Yveta Tomková (Vaše Ústí).

„Naším záměrem je vytvořit příjemnější a přívětivější systém na separaci odpadů,“ oponoval Hausenblas. K pronájmům pozemků řekl, že půjde o individuální jednání. Později připustil, že půjde o stovky míst ve městě, kde nebude možné popelnice umístit na pozemek. „Připravíme vyhlášku tak, aby vzala v potaz specifické podmínky sídliště a umožnila tam citlivější nastavení,“ dodal Hausenblas.

S vyhláškou přišlo město v reakci na novou odpadovou legislativu, která začne platit začátkem roku. Vyhláška dále zpřesňuje nakládání s jednotlivými druhy odpadů, zavádí postup při nakládání s výrobky s ukončenou životností, tedy zpětném odběru elektrozařízení, baterií a akumulátorů. Dokument omezuje množství stavebního odpadu, který mohou lidé zdarma odložit na sběrný dvůr, z neomezeného množství na 750 kilogramů na osobu ročně. Tomková řekla, že nová legislativa nemá na stávající městskou vyhlášku vliv.

S novou vyhláškou nesouhlasila ani střekovská rada. „Rada Střekova vyjádřila celkem jasný nesouhlas s vyhláškou díky řadě nejasností, které obsahuje,“ uvedl střekovský zastupitel Petr Vinš (Za lepší Střekov). Podle něj by mohl být problém například v tom, že by do popelnic na pronajatých stání mohli vhazovat odpad chataři a chalupáři a řešit by to musel uživatel nádoby na odpad. „Přijde mi to nevhodné, vychytralé, že teď to přeneseme na vlastníky, kteří s tím budou muset bojovat,“ dodal.

Radní Martin Krsek (PRO! Ústí) by s vyhláškou souhlasil. Podle něj jsou nádoby na odpad „velká bolest města a Ústí je zavaleno popelnicemi.“ Přemístit popelnice z chodníků vidí jako přínos pro město, který zvýší jeho kvalitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované