Hlavní obsah

Příjezd tenisových hvězd rozčílil Australany

Foto: Profimedia.cz

V Austrálii už přistál Novak Djokovič, který je od února 2020 světovou jedničkou ve dvouhře.

Reklama

Zatímco do Austrálie přilétají tenisové hvězdy na grandslamový turnaj, tisíce Australanů cítí bezmoc. Kvůli vládním limitům a zrušeným letům se nemají jak dostat do rodné země. Kritici hovoří o dvojím metru tamní vlády.

Článek

Austrálie v současné době přísně omezuje počet lidí, kteří mohou do země přicestovat. Navrátilci pak musí strávit karanténu ve vládou vybraném zařízení. Řada aerolinek navíc od vypuknutí pandemie pozastavila lety do Austrálie. V pátek se k nim přidala i společnost Emirates, která oznámila, že ruší lety do Melbourne, Sydney a Brisbane.

Pořadatelé prestižního grandslamového turnaje Australian Open mezitím organizují vlastní charterové lety pro tenisové hvězdy a jejich trenéry, fyzioterapeuty či další zaměstnance, informuje BBC.

Hráči se musí před nástupem na palubu prokázat negativním testem a po příletu do země jsou rovněž umístěni do karanténních hotelů. Na rozdíl od běžných pasažérů ale mají povolení vycházet za účelem tréninků.

I přes bezpečnostní opatření se ukázalo, že dva lidé, kteří do země přiletěli charterovým letem z amerického Los Angeles, měli po příjezdu pozitivní test na koronavirus. V letadle s nimi letěla i dvojnásobná grandslamová šampionka Viktoria Azarenková či bývalá světová trojka Sloane Stephensová. Na dalším letu z Abú Dhabí se po příletu do země prokázala nákaza u jednoho z cestujících.

Celkem 47 hráčů tak musí do čtrnáctidenní karantény bez výjimky vycházení. Turnaj začíná 8. února, na trénink jim tak zbyde méně než 10 dní. Kritici podotýkají, že nakažených navíc nejspíš přibude. Někteří z hráčů si již stěžovali, že jim manažeři turnaje předem neoznámili, že pokud bude na palubě letadla nakažený, budou muset rovněž do karantény. Vzhledem k celosvětovým pravidlům izolace po kontaktu s nakaženým ale nejde o překvapivé rozhodnutí.

Do Austrálie už kvůli pozitivnímu testu na covid-19 neodletěl například britský tenista Andy Murray, do srpna 2017 světová jednička ve dvouhře. I přes pozitivní test ale odletěl americký hráč Tennys Sandgren, u kterého se nákaza poprvé ukázala už v listopadu. Podle pořadatelů turnaje už totiž není infekční, píše deník The Guardian.

Australany ale problémy tenisových celebrit netrápí. Na Twitteru se pod hashtagem #strandedaussies vyjadřují k „dvojímu metru“ tamní vlády a obviňují ji z toho, že dala přednost ekonomice před problémy vlastních občanů. Vadí jim i fakt, že úřady do země vpustily Sandgrena navzdory jeho pozitivnímu testu. Australané, kterým se nedaří vrátit domů, také prostřednictvím sociální sítě sdílejí své příběhy.

Premiér státu Viktorie Daniel Andrews bránil na začátku týdne rozhodnutí událost uspořádat s tím, že pokud Melbourne turnaj zruší, sebere jí ho jiná země.

Austrálie minulý týden omezila limity na počet cestujících poté, co se u zaměstnance hotelu ve státě Queensland prokázala infekce britskou mutací koronaviru. Podle tamní vlády jsou limity nutné, aby nedošlo k nedostatku volných míst v karanténních hotelech. Na rozdíl od jiných zemí musí každý, kdo do země přicestuje, strávit izolaci ve vládou vybraném zařízení na místo vlastního domova.

Jednotlivé státy si určují vlastní limity. Nejméně do poloviny února tak smí například do Nového Jižního Walesu přicestovat 1505 lidí týdně, do Queenslandu jen 500 cestujících týdně a do Západní Austrálie 512 pasažérů týdně.

Austrálie už provedla řadu repatriačních letů, ale poptávka stále převyšuje nabídku. Podle premiéra země Scotta Morrisona je návrat Australanů do země „prioritou“. Takřka 40 tisíc lidí na cestu domů ale stále čeká.

Reklama

Doporučované