Hlavní obsah

Příjezdová silnice k jeho pozemku zmizela. A všichni tvrdí: Je to v pořádku

Záhady Josefa Klímy: Rozkopali mu příjezdovou silnici a tvrdí, že je vše v pořádku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Urbanovi vlastní v Benešově pozemek přiléhající k silnici z Prahy do Českých Budějovic. Při nedávných úpravách hlavního tahu však někdo část silnice, jíž bylo možné k pozemku přijet, odstranil.

Článek

Rodina Urbanových tvrdí, že o přístupovou cestu přišli v rozporu se stavebním povolením.

Pozemek je určený k podnikání a v minulosti na něm bylo zahradnictví. Vrata do areálu byla umístěna bezprostředně za odbočkou z hlavní silnice na silnici II. třídy vedoucí do Benešova.

Při přípravě úprav hlavního tahu se rozhodlo, že nedaleko odtud vznikne kruhový objezd a stávající silnice bude zaslepena. V roce 2016 se proto na Urbanovy obrátila firma Satra připravující projekt se žádostí o souhlas. V něm se jasně uvádí, že původní sinice zůstane jako příjezd do areálu.

Před samotnou stavbou proběhlo nejprve územní řízení. V něm je plocha opouštěné silnice před bývalým zahradnictvím označena pouze jako dočasný zábor do jednoho roku.

V dokumentaci k provedení stavby je ovšem plocha označená už jako určená k rekultivaci. Ve stavebním povolení se navíc rekultivace zmiňuje ve stavebních objektech 111, 120 a 121. Jenže tyto objekty leží na úplně jiných místech.

Urbanovi se o problému dozvěděli podle svých slov až tehdy, když stavební firma silnici vedoucí k bývalému zahradnictví odstranila. O odstranění silnice navíc nebyl informován ani její majitel a správce.

Odstranila silnici svévolně stavební firma, nebo to bylo na pokyn investora? Ředitelství silnic a dálnic i přes rozpory v dokumentech tvrdí, že je vše v pořádku. Správce odstraněné silnice nyní tvrdí, že o žádnou silnici nepřišel, a stavební úřady v Benešově a na Středočeském kraji v provedení stavby žádný problém nevidí.

Město Benešov majiteli pozemku slíbilo, že silnici obnoví, jakmile mu bude krajským úřadem předána do městského majetku. Jenže na místě, kde se město k obnově zavázalo, žádná silnice, kterou by šlo převést, není.

Jak řešit situaci, kdy stavební firmy, investor i stavební úřady popírají realitu? Dozvíte se v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované