Hlavní obsah

Přijímačky na střední: Na některých školách řeší záměnu testů

Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Incidentem na Obchodní akadamii v Praze - Satalicích se zabývá Česká školní inspekce. Ve škole mělo dojít k prohození pořadí testů z matematiky a českého jazyka.

Článek

Obchodní akademie v pražských Satalicích měla podle zdrojů Seznamu v průběhu přijímacího řízení změnit pořadí přijímacích testů. Běžně se nejdříve napíše test z matematiky a poté z českého jazyka. Na této akademii se ale pořadí obrátilo. Studenti si zde měli napsat test z češtiny, ale matematikou už nepokračovali. Případ prověřuje Česká školní inspekce, která zjišťuje, co se konkrétně ve škole stalo.

Informace o incidentu zjišťoval reportér Seznamu Jaroslav Gavenda, který ale už samotné uchazeče v příjímacím řízení nezastihl. Ředitelka školy nepotvrdila, zda k záměně došlo, pouze uvedla, že situaci řeší s Cermatem – neuvedla ale, o co se konkrétně jedná. Učitelé následně vyprovodili reportéra Seznamu ze školy. Škola by měla vydat oficiální prohlášení.

K problémům při přijímacích zkouškách se vyjádřil ředitel Cermatu Jiří Zíka. Podle něj je jediné řešení – pokud škola zajistila to, aby se žáci nedostali do styku s okolím – je možné uznat test z českého jazyka, ale nemohou už absolvovat zkoušku z matematiky, jelikož již proběhla po celé České republice.

„V Satalicích jsem doporučil zrušit celé přijímací řízení, pokud jde o test z matematiky, a pokud jde o češtinu, tak zvážit jeho uznání, pokud škola zajistila, aby se uchazeči nemohli během přestávky mezi testy domlouvat s okolím,“ doplnil šéf organizace, která celostátní přijímací řízení připravuje. Konečné rozhodnutí, jak se budou příjimací zkoušky vyhodnocovat, je podle Zíky na školách, kde k problémům došlo.

Ředitel Cermatu nemá v tuto chvíli zákonnou pravomoc zrušit nebo upravit režim maturitních testů, je to vždy záležitost ředitele školy.

Podobná nepříjemnost, která potkala Obchodní akademii v Praze 9 – Satalicích, se při letošních přijímacích zkouškách stala už jen v jedné další škole. „V jednom případě šlo o pochybení u několika uchazečů o studium, v druhém pak u celé třídy,“ řekl Seznamu ředitel Cermatu Jiří Zíka.

Reklama

Doporučované