Hlavní obsah

Přijímací zkoušky na VŠ v Praze budou zřejmě podobné jako loni

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přijímací zkoušky na vysoké školy v Praze budou zřejmě letos podobné jako loni, kdy už se rovněž musely upravit kvůli epidemii covidu-19. Každá vysoká škola plánuje své zkoušky sama, zřejmě dojde k posunu termínů.

Článek

V návaznosti na posun termínů maturit školy zváží úpravu termínů svých přijímacích zkoušek, případně je kvůli epidemii zorganizují distančně, nebo budou přijímat na základě jiných kritérií. Ohlášené změny rozsahu letošních maturit by se ale na podmínkách přijímání výrazně projevit neměly.

Každá vysoká škola rozhoduje o podmínkách přijímacích zkoušek sama. Podle zákona je za běžné situace musí vyhlásit s alespoň čtyřměsíčním předstihem. Novela zákona platná od ledna jim ale v souvislosti s epidemií covidu-19 umožňuje změnit způsob, kritéria i termín pro přijímání do 15. dne před konáním zkoušek. Loni umožňoval školám tyto úpravy zvláštní zákon, jehož platnost 31. prosince skončila.

Podle České zemědělské univerzity v Praze (ČZU), jejíž rektor Petr Sklenička stojí v čele České konference rektorů, už loni vysoké školy navzdory mimořádné situaci zvládly jak přijímací, tak i státní zkoušky. „Vedení školy proto nepředpokládá, že by k tomu Česká konference rektorů musela vydávat jakékoli doporučení,“ řekla mluvčí školy Karla Mráčková.

Univerzita Karlova podle Petra Podzimka z tiskového oddělení zatím předpokládá, že přijímací zkoušky budou v podobném duchu jako minulý rok. „V úvahu připadají jak posuny termínů konání přijímacích zkoušek, tak jejich konání distanční formou,“ uvedl. „Uchazečům doporučujeme, aby sledovali stránky jednotlivých fakult, na které se hlásí, nebo celouniverzitní databázi podmínek přijímacího řízení pro akademický rok 2021/2022 pro jednotlivé fakulty a všechny otvírané programy,“ dodal.

O tom, zda a jak se případně zkoušky změní kvůli úpravě rozsahu maturit v letošním roce, se podle Podzimka a Mráčkové rozhodne, až školy od ministerstva dostanou podklady k podobě maturit. Zástupci škol ale předpokládají, že se obsah ani nároky moc nezmění. Vysoká škola ekonomická (VŠE) už má podle své mluvčí Martiny Mlynářové jasno, že nebude vyžadovat ústní maturitní zkoušku z češtiny a cizího jazyka, která má být letos nepovinná. „O změně například obsahu testů v rámci přijímacího řízení v souvislosti se změnou maturit neuvažujeme,“ řekla Mlynářová.

ČZU dosud plánuje termíny přijímacích zkoušek nejčastěji na druhou polovinu června. Nevylučuje, že je kvůli posunu termínů maturit ještě odloží na pozdější dobu. „Nicméně uchazeči se mohou účastnit přijímacích zkoušek ještě před složením maturitní zkoušky, tu mohou doložit později,“ řekla mluvčí. Podobně se vyjádřila i Mlynářová.

Všechny fakulty VŠE se podle ní chystají přijímat uchazeče na základě známek ze střední školy, a to i když třeba dříve organizovaly přijímací testy. Pravidla přijímání se ovšem budou na jednotlivých fakultách lišit. Některé budou uznávat i výsledky zkoušek Nanečisto, které pořádá VŠE, nebo testy od společnosti Scio, dodala Mlynářová.

Rozdílně budou mimořádnou situaci řešit i fakulty Českého vysokého učení technického (ČVUT). Například fakulty elektrotechnická a strojní už nyní podle svých zástupců počítají s posunutím termínů zkoušek tak, aby byly po maturitách. Naopak Fakulta informačních technologií ČVUT se změnou termínů zatím nepočítá, předpokládá přijímací zkoušky ve druhém a ve třetím týdnu v červnu. Stavební fakulta uchazečům promine zkoušku z matematiky, takže změna termínu zkoušek podle proděkanky Zuzany Peškové nebude nutná. Některé fakulty ještě další úpravy zkoušek zvažují.

Reklama

Doporučované