Hlavní obsah

Přijít, registrovat se, odvolit. Necelá půlka států USA jde voličům na ruku

Foto: Profimedia.cz

Americké prezidentské volby vrcholí.

Reklama

V některých amerických státech se Američané museli zaregistrovat k prezidentskému hlasování třeba měsíc předem. Jednadvacet států a jeden federální distrikt jdou ale voličům naproti – umožnilo Američanům registraci i v den voleb.

Článek

Přihlásit se k volbám až o volebním úterý umožnilo jednadvacet amerických států a federální distrikt Washington D.C.. Aljaška a Rhode Island tuto možnost voličům nabídly jen v případě prezidentského klání – kromě něj se totiž hlasuje i o osazenstvu Sněmovny reprezentantů a části senátorů.

Kde je povoleno registrovat se k volbám ještě v úterý?

Jde o státy Aljaška (jen pro prezidentské volby), Kalifornie, Colorado, Connecticut, Washington D.C. (federální distrikt), Havaj, Idaho, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Montana, Nevada, New Hampshire, Nové Mexiko, Rhode Island (jen pro prezidentské volby), Utah, Vermont, Washington, Wisconsin a Wyoming.

V praxi to tedy znamená, že američtí voliči mohou přijít do jedné z volebních místností, zaregistrovat se a rovnou odevzdat svůj hlas. Má to dvě podmínky – musí prokázat svou totožnost, třeba řidičským průkazem, a dokázat, že v daném místě žijí. Využít k tomu mohou například účtenku za komunální služby.

Možnosti využijí kalifornští prvovoliči

Většina států, které tuto možnost nabízejí, je demokratická. Mezi nimi je i Kalifornie – čtyřicetimilionový stát, který byl podle listu The Los Angeles Times už v pondělí na cestě za rekordní účastí. Registrovalo se tam 22 milionů voličů (a je otázkou, kolik jich přijde ještě v úterý bez registrace) a odvolilo už přes 12 milionů.

Velice pravděpodobně tak tato demokratická bašta překoná celkovou účast z voleb před čtyřmi lety. Hlasovat o prezidentovi USA tehdy přišlo asi 14,6 milionu voličů. Podle Paula Mitchella ze společnosti Political Data se očekává, že v úterý přijdou k volebním urnám dva důležité voličské bloky – mladí voliči a Hispánci.

Obě skupiny pro to mají své důvody: hispánští voliči více důvěřují fyzickému hlasování, zatímco mladí Američané-prvovoliči přijdou podle Mitchella právě v úterý bez registrace rovnou volit. Volební úterý je také očekávaným dnem republikánů.

„Bude to podivný mix voličů. Přijdou ti nejmladší, progresivní lidé jiné barvy pleti, a také skupina bílých, starších republikánů,“ shrnul pro LA Times Mitchell z Political Data.

Americké ostrovy uzavřely registraci už v září

Jednadvacet států a jeden federální distrikt vychází tedy voličům vstříc. U ostatních 34 států a amerických území se termín uzávěrky registrace k volbám liší. Například obyvatelé Utahu na západě USA se museli přihlásit nejpozději 23. října.

V Oregonu tak museli učinit ještě o 10 dní dříve. Některé státy na jihu USA uzavřely registraci už na začátku minulého měsíce – mezi nimi třeba Texas, Tennessee, Indiana a Georgie.

Americká ostrovní území Portoriko a Severní Mariany možnost přihlásit se k volbám uzavřely dokonce už v září. Portoriko konkrétně 14. září, lidé tam mohou volit jen o volebním úterý. Severní Mariany registraci ukončily 4. září s tím, že byla k dispozici jen volba poštou.

Reklama

Doporučované