Hlavní obsah

Přijít včas a na správné místo. Návod, jak nepropásnout rozloučení s Karlem Gottem

Jak se nejlépe dostat k místu rozloučení s Karlem Gottem? Sledujte videonávod.Video: Alžběta Kvitová

 

Reklama

Organizátoři počítají se zájmem 100 000 lidí, rozloučení ale stihne sotva polovina. Fronta bude stát už na levém břehu Vltavy, kvůli zábranám do ní nebude možné vstoupit blíž než začátku mostu Legií. Kdo nebude do deseti hodin večer na Slovanském ostrově, ten se k rakvi nedostane.

Článek

V pátek v osm hodin ráno se otevřou brány Žofínského paláce. Ve Velkém sále bude na katafalku ležet rakev s ostatky zpěváka Karla Gotta. Rozloučit se s ním přijdou zástupy lidí z celé republiky i zahraničí.

Obchodní ředitel správcovské Agentury NKL s.r.o. Petr Denk odhaduje, že se během pátku stihne na Žofíně s Gottem rozloučit asi 50 000 lidí. Úvaha je to celkem prostá, tělo bude vystavené něco málo přes 50 000 vteřin, tedy do deseti hodin večer. O moc déle rozloučení trvat nemůže, ráno totiž bude arcibiskup sloužit ve svatovítské katedrále za Gotta zádušní mši. Ukončení v deset hodin večer avizovala i rodina zpěváka ve zveřejněném prohlášení.

Zájem veřejnosti o páteční rozloučení bude zřejmě obrovský, sobotní mše je totiž pouze pro zvané. Odhady Úřadu vlády hovoří o 100 000 lidí, premiér Andrej Babiš dokonce zmínil číslo 300 000.

Organizátoři počítají s tím, že fronta k ostatkům Karla Gotta povede před budovu paláce, přes celý most Legií a dále po Janáčkově nábřeží. Až na konec mostu Legií budou stát kovové ploty, takže do fronty bude možné vstoupit pouze z levého břehu Vltavy. Nejsnazší je přijet metrem linky B do stanice Anděl a dále pěšky nebo tramvajemi 9, 15 nebo 20 na zastávku Újezd.

Pražská záchranná služba v pátek v souvislosti s rozloučením na Žofíně posílí provoz o tři záchranářské posádky. Na místě dále bude krizový manažer a vedoucí provozu výjezdových skupin, přímo v budově pak dva záchranáři, řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. „Dále jsme oslovili i soukromé poskytovatele, kteří tam jsou připraveni pomoci,“ doplnila.

Foto: Seznam Zprávy

Do fronty bude možné vstoupit na začátku mostu Legií, možná ale ještě dále směrem ke křižovatce Anděl.

Na místě bude také 25 dobrovolníků Českého červeného kříže a na bezpečnost budou dohlížet desítky policistů dopravní a pořádkové služby. Na trase bude zajištěné provizorní sociální zařízení, dalších osm toalet bude na na ostrově před budovou paláce a dvě za ním, záchody jsou samozřejmě i uvnitř budovy.

Po příchodu přes krátký most z Masarykova nábřeží na Slovanský ostrov se lidé zařadí do koridorů, které povedou po zadní části ostrova ke služebnímu vstupu. Žádná bezpečnostní kontrola probíhat nebude, organizátoři by v takovém případě stihli odbavit pouze asi 5 000 lidí.

Po vstupu do paláce zamíří z foyer po schodech nahoru a vlevo do Velkého sálu. Po pravé straně bude pódium s rakví, kde bude možné položit květiny. Před pódiem ale nebude možné stát delší dobu, pořadatelská služba bude lidi upozorňovat, aby krátce po rozloučení a případném položení květin sál opět opustili. Organizátoři se budou snažit, aby byl pohyb plynulý a nikdo se úplně nezastavil.

Východem na druhé straně místnosti lidé odejdou po schodech dolů do Malého sálu, odkud budou pokračovat směrem k Mánesu. Za Malým sálem budou na stolech položené kondolenční knihy, do kterých se budou lidé moci podepsat.

V deset hodin večer se vstup na Slovanský ostrov z Masarykova nábřeží uzavře. Kdo v tu chvíli nebude stát na ostrově, k ostatkům už se nedostane. Podle Petra Denka by mělo rozloučení stihnout 40 až 50 tisíc lidí, vychází přitom ze zkušenosti s rozloučením s hokejovým trenérem Ivanem Hlinkou, na které dorazilo asi 12 až 18 tisíc lidí.

Odcházet ze Žofínského paláce, potažmo Slovanského ostrova, budou lidé druhou stranou, tedy směrem ke Galerii Mánes. Projdou přes ostrov a vycházet budou přes průchod v budově Mánesa, kolem tamní restaurace. Dostanou se tak na Masarykovo nábřeží, odkud budou moci odjet metrem z nedaleké stanice Karlovo náměstí.

Nábřeží před Slovanským ostrovem bude celý den uzavřené pro osobní i hromadnou dopravu, vznikne na něm pěší zóna. Tramvaj číslo 17 bude odkloněná přes zastávku Národní třída ve Spálené ulici.

Dopravní podnik posílí spoje na lince B pražského metra, nejlepší bude využít právě metro a zbytek cesty ujít pěšky, především v oblasti Národní třídy a Masarykova nábřeží totiž budou tramvaje značně přetížené. Od sedmi hodin večer bude omezená doprava na Smetanově nábřeží, tedy od Národního divadla směrem ke Karlovu mostu, a to kvůli souběžně probíhajícímu festivalu Signal.

Vyšší zájem v souvislosti s rozloučením s Gottem registrují také dopravci, největší z nich proto v pátek a sobotu posílí své spoje. České dráhy pro tyto dny navýší kapacity o 2 000 míst k sezení, vozy navíc přidá i RegioJet.

Hotely v centru hlásí na celý víkend plno, v pátek totiž v Praze hraje reprezentační výběr Anglie a zároveň bude od čtvrtka probíhat zmíněný festival Signal, na který každý rok zamíří přibližně 600 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované