Hlavní obsah

„Přijmout euro? Nechápu princip fyzických peněz. Je mi to jedno.“ Mladí diskutují o EU

Měli bychom přijmout společnou měnu? Speciální debata Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak se jim žije v Evropské unii? Chtěli by platit společnou evropskou měnu? Mladí lidé diskutují v první debatě Seznamu.

Článek

„Platím jím všude po Evropě. Dneska bych ho neprosazoval. Obávám se, že kdybychom moc prosazovali euro, mohla by řada lidí změnit názor i na EU. Dneska nemáme konsenzus, že chceme být v Evropské unii. Spoustu lidí by to mohlo odradit,“ tvrdí výkonný ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

„Eurem už platíme. Otázkou je, zda chceme přijmout euro. Politická shoda na tom není. Děti respondentů asi už eurem platit budou, ale je otázka, jestli tím eurem budou platit i jejich vnoučata. Je otázka, jestli se společná měna uchová a jesti se takhle dlouho uchová i Evropská unie,“ říká novinář Jan Palička ze serveru Info.cz a upozorňuje na video, ve kterém odpovídají nejmladší na kandidátkách parlamentních stran.

Nejmladší na evropských kandidátkách parlamentních stran: Máme přijmout euro?Video: Seznam Zprávy

„Když jsme vstupovali do Evropské unie, tak měnová unie je součást EU. To je stejné jako volný pohyb osob a zboží,“ odpovídá novinářka a blogerka Asi.jatka Trang.

„Platím malou plastovou kartičkou. Je mi úplně jedno, jestli na ní jsou eura, koruny, bitcoiny nebo dolary. Neznám v Praze provozovnu, která by eura nebrala. Eurem už platíme dávno. Přiznávám se, že nechápu princip fyzických peněz. Takže debata o tom, zda máme mít euro, je mi jedno,” odpovídá novinář a dokumentarista Janek Rubeš.

Podívejte se na celou debatu Televize Seznam a Seznam Zpráv, kterou moderoval Filip Horký.

Podívejte se na záznam první evropské debaty.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované