Hlavní obsah

Příkaz zněl jasně: Tibetské vlajky neměly viset

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Svědek ve studiu: Policista nám řekl, že měl hlídat, aby vlajky na určitých místech nevisely.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Seznam získal dokument, podle něhož dostali policisté pokyn, aby při návštěvě prezidenta Číny sundávali tibetské vlajky.

Článek

Ta scéna se během tří dnů březnové návštěvy čínského prezidenta v Praze opakovala několikrát.

Když někdo vyvěsil vlajku Tibetu v místech, kudy projížděl nebo kde se zrovna zdržoval Si Ťin-pching, objevila se záhy policie a vyzvala majitele, aby ji stáhl.

Podle svědectví a dokumentu, který Seznam získal, zasahující čeští policisté takovou instrukci dostali.

Nesměly viset na určitých místech

Vedení policie a ministr vnitra sice něco takového dodnes popírají, ale jeden ze řadových policistů řekl úřadům něco jiného.

Jeho výpověď při přestupkovém řízení na Obvodním úřadu Prahy 1, který řeší hned několik incidentů s tibetskými vlajkami, naznačuje, že minimálně základní pokyny, kde se tibetská vlajka objevit nesmí, existovaly.

„Nás na vlajkách nezajímalo nic, jen nám bylo řečeno, že mám hlídat, aby vlajky nebyly vyvěšovány na určitých místech," čte policistovu výpověď z protokolu jednání přestupkové komise aktivista Martin Uhlíř, díky němuž mohl Seznam do protokolu nahlédnout.

Sám Martin Uhlíř se u komise octl kvůli tomu, že vyvěsil tibetskou vlajku na Petřínské rozhledně. Vlála však jen krátce. Policisté si pro něho přišli přímo do věže a odvedli ho v poutech. Podle aktivisty oficiálně proto, že „nezaplatil vstupné".

Právě policista, který ho zatýkal, při jednání na úřadu Prahy 1 vypovídal.

Když dostal dotaz, od koho příkaz proti vlajkám přišel, odpověděl: „Každé opatření má nějaký ‚brífink‘." Konkrétnější už pak nebyl.

Při výpovědi u přestupkového řízení je zpovídaný povinen mluvit pravdu, jinak se vystavuje riziku pokuty až 10 tisíc korun.

Foto: Martin Uhlíř

Fotka Martina Uhlíře pár chvil před zadržením.

Všechno bylo v pořádku a ten příkaz také nesedí

Policie zasahovala proti vlajkám během návštěvy čínského prezidenta opakovaně. I na soukromých místech nebo na akademické půdě.

Asi nejznámější případ se odehrál na pražské FAMU, kam policisté přišli s tím, že vlajky je třeba sundat, „protože se Číňané zlobí".

I přesto, že se případy množily, ministr vnitra Milan Chovanec dodnes tvrdí, že o žádném takovém příkazu pro policisty neví. Incident na FAMU vysvětlují oficiální místa za selhání jednotlivců.

Nad výpovědí policisty z Prahy 1 opakuje tento postoj ministr vnitra i teď, když ho s ní Seznam konfrontoval.

„Probíhalo školení policistů před návštěvou čínského prezidenta, a to tak, že měl být dodržován zákon. Nebyla tam žádná instruktáž ve smyslu sundávání tibetských vlajek," řekl Seznamu ministr Chovanec.

Policejní prezidium na nová fakta nereagovalo. Odkázalo Seznam na dubnovou tiskovou konferenci, ve které postupy policistů zhodnotilo a kde se vyjádřilo i ke všem „údajným pochybením".

Nový dokument na jejich postoji prý nic nezmění.

Foto: Pavel Cyprich

Policejní prezidium nové informace o jednání policistů v březnu nezajímají.

Chovanec: Ať se policista přihlásí, my to prověříme

Ministr vnitra však Seznamu přislíbil, že nechá věc prověřit.

„Pokud se dozvíme, který policista to byl, a bude ochoten to zopakovat při jednání s policejním prezidiem, případně s GIBS, je potřeba tu věc dořešit se všemi důsledky. Na základě tohoto dokumentu to můžu brát jako podnět," uvedl ministr.

Čínský prezident přijel do Prahy na tři dny na konci března. Při jeho návštěvě bylo podepsáno několik dokumentů o vzájemném česko-čínském partnerství, přátelství a spolupráci, i desítky obchodů. Řada z nich se ovšem dosud neuskutečnila nebo ztroskotala úplně, jak nedávno zjistil Seznam.

Reklama

Související témata:
Vlajky

Doporučované