Hlavní obsah

Příliš drahé byty? Města mají plán, kde ubytovat lidi

Brno plánuje 900 družstevních bytů.Video: Tomáš Mitvalský, Jan Kozel

 

Reklama

Nedostatek bytů se velká města snaží řešit oživením družstevního bydlení. V Praze i Brně se počítá s výstavbou stovek bytů.

Článek

Je jich málo a jsou pro většinu lidí nedostupné. Příliš drahé byty trápí především největší města v Česku. Například v Praze může zájemce za dvoupokojový byt o výměře 50 metrů čtverečních zaplatit přes 5 milionů korun. V Brně potom za stejný byt 3,5 milionu korun.

Města se proto snaží oživit družstevní bydlení. Například brněnští radní minulý týden schválili nový plán výstavby. V pěti lokalitách - v Holáskách, Novém Lískovci, Přízřenicích, areálu bývalého Dřevopodniku a na Francouzské - by mělo vzniknout 900 až 1000 bytů.

Výhodou družstevního bydlení je jeho nižší cena oproti stavbám, které staví soukromí developeři. „Soukromý developer chce realizovat svůj zisk. Družstvo nestaví pro zisk, ale pro uspokojení veřejné potřeby bytů,“ vysvětlil náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD), který má na starost bydlení a správu majetku.

Výsledná cena podle něj může klesnout o dvacet až třicet procent. „Lidem navíc odpadá starost s hypotékou. Úvěr si na sebe bere družstvo a město má jako jeho člen při vyjednávání s bankou lepší pozici než jednotlivé fyzické osoby,“ shrnul výhody družstevního bydlení Oliva.

Praha už tipuje pozemky

Velké plány na výstavbu má i pražská radní pro podporu bydlení Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu). V plánu je stavět minimálně 500 bytů ročně. Část z nich by měla být městských a část družstevních.

„Máme konkrétní vytipované pozemky, na kterých by měla být ve spolupráci s partnerem založena bytová družstva. Do těchto družstev by se potom mohli hlásit obyvatelé Prahy, kteří mají za současných cen velký problém získat byt,“ popsala Marvanová.

Sama zaznamenala, že se ozývají desítky lidí se zájmem o nové bydlení. „My jim vysvětlujeme, že je teď důležité, aby zastupitelstvo schválilo projekt, a pak se budou moci hlásit do jednotlivých bytových družstev. Těch projektů by mělo být více, takže očekávám, že by mělo být možné uspokojit velkou poptávku,“ dodala Marvanová.

Pražští zastupitelé měli plán schvalovat tento týden, nakonec bod ale na program jednání neprošel.

Z brněnských lokalit je výstavbě nejblíže Kamenný Vrch, Francouzská a Holásky. Podle Olivy se může začít stavět počátkem roku 2023. V původním plánu se na Kamenném vrchu počítalo s výstavbou 150 družstevních bytů. Nyní se však v oblasti počítá s výstavbou 332 bytů. V lokalitě Francouzská se jedná o 100 bytů a v lokalitě Holásky o 50 bytů.

Z původně zamýšlených tří lokalit, mezi které patřil i Nový Lískovec, byla vyřazena oblast Západní brána ve Starém Lískovci. Důvodem je nesouhlasné stanovisko zástupců městské části. Jako problematická se také jeví výstavba v černovických Kaménkách. Zde mělo vzniknout až 2000 bytů, z nichž část by byla družstevních. Plány ale odsouvají složité majetkoprávní vztahy, potřeba změny územního plánu a nutnost odvodnění území. S výstavbou na tomto území se počítá nejdříve v roce 2026.

Projekty nejvíce zbrzďuje dlouhá příprava staveb. Na vině je stavební zákon, který se současná Babišova vláda snaží přepracovat. Při povolování stavby je potřeba vyřídit až 48 razítek, a celý proces tak může trvat až pět let.

Reklama

Související témata:

Doporučované