Hlavní obsah

Příliš drahé fiftýny – jak si bohatí Rusové kupují v Británii klid

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson na příjmu.

Reklama

Zimní ples Konzervativní strany tradičně vyvrcholil dražbou tenisového zápasu s ministerským předsedou Borisem Johnsonem. Toto privilegium získala za závratných 90 000 liber ruská bankéřka a podnikatelka Ljubov Černuchinová. Manželka někdejšího náměstka Putinova ministra financí takto vládnoucí britskou stranu nepodpořila poprvé. Znovu se tak potvrdilo, že majetní Rusové, kteří zbohatli záhadným způsobem, si ve Spojeném království „kupují“ klid podobnými dary do pokladny Toryů.

Článek

Ljubov Černuchinová evidentně zbožňuje tenisové zápasy s vysokými představiteli britských konzervativců. V roce 2014 si dopřála této kratochvíle s tehdejším výkonným spolupředsedou Toryů Benem Elliottem. Cena? 45 000 liber.

Když si paní Ljubov rozhodla „pinknout“ s Borisem Johnsonem, tehdy populárním londýnským starostou, vyšel jí jeden fiftýn podstatně dráž. Za tento zápas putovalo do pokladny Konzervativní strany, která popírá přímé vazby na ruské oligarchy a napojení na krajně podezřelé finanční toky, rovnou 160 000 liber.

Spolu s úterním „tenisovým příspěvkem“ a přímým darem konzervativcům v kampani před prosincovými parlamentními volbami zaokrouhlila Ljubov Černuchinová svou náklonnost k nejsilnější britské straně na částku 1,6 milionu liber. Podle investigativního novináře Lukea Hardinga to z ní dělá vůbec největší sponzorku v britské politické historii.

Ljubov Černuchinová, která v minulosti pracovala pro nejrůznější finanční instituce včetně banky ABN Amro, je dnes britskou občankou. Zatím nejsou informace o tom, že by britské úřady prověřovaly původ jejího majetku a jmění jejího chotě Vladimira Černuchina, který na počátku tisíciletí působil ve funkci náměstka ministra financí v ruském kabinetu. Londýn se před časem rozhodl zpřísnit kontrolu toho, odkud pocházejí desítky a stovky milionů liber zahraničních zbohatlíků, kteří se usídlili ve Spojeném království. Podle nových pravidel hrozí dotyčným v případě, že na otázky uspokojivě neodpoví, i konfiskace majetku.

Konzervativní strana se omezuje na konstatování, že tyto a všechny další dary řádně přiznává a nic neskrývá. Co ovšem přímo úřad premiéra v Downing Street číslo 10 skrývá, je podle všeho výbušná zpráva zpravodajského výboru Dolní sněmovny o ruském vlivu v britské politice. Jde nejspíš o dokument natolik brizantní, že ho vláda odmítla zveřejnit v prosinci, aby neohrozila šance konzervativců na vítězství v předčasných parlamentních volbách.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson je neortodoxní v politice i na tenisovém dvorci.

Boris Johnson ve volbách slavně zvítězil. Zveřejnění dokumentu jsme se ovšem ani poté nedočkali, ale zato premiér šel se svou přítelkyní Carrie Symondsovou potvrzení dalšího vládnutí oslavit na opulentní večírek pořádaný bývalým agentem KGB, dnes majitelem večerníku Evening Standard Alexandrem Lebeděvem a jeho synem Jevgenijem. Ti sice nepatří mezi oficiální sponzory konzervativců, ale hrdě se hlásí k těsnému přátelství s premiérem země, která je kvůli kauzám Litviněnko a Skripal na nejvyšší politické úrovni s jejich vlastí na kordy.

Podle Daily Mirroru je počet význačných politiků Konzervativní strany, kteří si za tučnou sumu „vyšli“ s madame Černuchinovou, nejspíš vyšší než výčet těch, kterým se této cti zatím nedostalo. Večeře s Theresou Mayovou? 135 000 liber a pak nejspíš dalších 75 000. Večeře v Edinburghu s tehdejší šéfkou skotských konzervativců Ruth Davidsonovou byla poměrně levná, jen brachu 20 000 liber. Konzervativci pak zinkasovali 30 000 liber za soukromý dýchánek paní Ljubov s tehdejším ministrem obrany Gavinem Williamsonem v neobvyklých kulisách Churchill War Rooms v centru Londýna.

Reklama

Související témata:
Alexandr Jevgenjevič Lebeděv

Doporučované