Hlavní obsah

Příliv uprchlíků slábne. Od začátku roku jich do Evropy dorazilo o 15 tisíc méně než loni

Uprchlíků je letos opět méně než loni.Video: Tereza Brhelová, AP, Reuters

 

Reklama

Uprchlíků dorazilo letos méně než loni. Do jižních států Evropy jich za uplynulé měsíce zamířilo o 15 tisíc méně. Nejčastěji se z Afriky dostávají přes moře, asi čtvrtina volí cestu po souši.

Článek

Příval uprchlíků slábne. Podle portálu pro kontrolu stavu uprchlíků Data2 se za prvních pět měsíců letošního roku dostalo do Evropy necelých 28 tisíc lidí. Loni jich za stejné období bylo přes 43 tisíc. Nejčastěji se snaží dostat do Řecka, Itálie a Španělska.

Španělsko naposledy přijalo uprchlíky v neděli. Po moři k nim dopluly dvě lodě, na kterých bylo dohromady 105 lidí ze západních států Afriky. Pocházeli například z Ghany nebo Guiney. Na lodi bylo i deset žen. Uprchlíci zamířili do španělského přístavu Motril v Granadě, kde je ošetřili záchranáři.

„Stáli jsme tam a čekali na záchranu asi pět hodin. Bylo to hrozné,“ řekla agentuře AP uprchlice z Ghany Abdela Picasuová.

Do Řecka poslední loď s migranty mířila v úterý večer. Nedaleko ostrova Lesbos ale havarovala a podle informací BBC zahynulo nejméně sedm lidí včetně dvou dětí. Několik lodí a záchranářský vrtulník stále prohledávají vody mezi Tureckem a ostrovem, kde se loď potopila. Záchranáři z vody vytáhli 57 lidí blízko přístavu Mytilene.

V Itálii poslední loď s dvaašedesáti migranty zakotvila minulý týden. Země uprchlíky přijala navzdory protiimigrační kampani krajně pravicového místopředsedy vlády Mattea Salviniho. Italská vláda ale ve středu přijala nouzový dekret, který má omezit přístup lodí s migranty na jejich území.

„Díky této vyhlášce budeme moci zabavovat lodě, které opakovaně nerespektují úmluvy a článek 1 týkající se vyloučení vstupu do teritoriálních vod. Kapitáni a majitele lodí, kteří nesledují pravidla italské pobřežní stráže, finanční policie a přístavních orgánů mohou dostat pokutu ve výši od 10 do 50 tisíc eur,“ řekl na tiskové konferenci k přijetí návrhu Matteo Salvini.

Podle Salviniho udělala Itálie krok vpřed k větší bezpečnosti. Dekret byl původně ještě radikálnější, až po zásahu prezidenta Sergia Mattarelly se zmírnil.

Restrikce ohledně vstupu migrantů má i Řecko. To v roce 2016 uzavřelo s Tureckem dohodu, na základě které mohou uprchlíky vracet do Turecka, pokud nesplní podmínky azylu. Díky ní zaznamenali pokles migrantů.

Španělsko se v loňském roce stalo největším útočištěm uprchlíků. Na Pyrenejský poloostrov dorazilo 60 tisíc migrantů.

Největší vlna migrace do Evropy proběhla v roce 2015. Tehdy na sever zamířilo více než milion uprchlíků. V loňském roce to bylo celkem 140 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované