Hlavní obsah

Přímá linka mezi Kremlem a Bílým domem. Spojení zavedené před 56 lety pomohlo zamezit jaderné válce

56 let od zavedení přímé linky mezi USA a SSSR. Pomohla předejít velkým konfliktům.Video: Lucie Šmídová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně před 56 lety se Spojené státy americké dohodly se Sovětským svazem na zavedení přímého spojení mezi Bílým domem a Kremlem. Díky tomu mohli mezi sebou šéfové obou zemí řešit aktuální témata. Horká linka, neprve v podobě dálnopisu, později telefonu, začala fungovat na konci srpna 1963.

Článek

K zavedení této linky vedla zejména kubánská krize, která nás dovedla nejblíže k jaderné válce. Šlo hlavně o to, že obě strany neměly způsob, jak by mohly spolu mezi sebou efektivně a rychle komunikovat.

„To bylo skutečně nezbytné, aby se předešlo nějakému velkému konfliktu. Dříve to trvalo několik hodin, než se přeložily různé diplomatické zprávy, než se všechna sdělení dostala přes tradiční diplomatické kanály k jednotlivým lídrům,“ říká analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček.

Z různých materiálů z doby po roce 1990 je známo, že tehdejší prezidenti USA a Ruska, Bill Clinton a Boris Jelcin, spolu komunikovali velice často a tuto linku tak hojně využívali.

„Ta debata byla intenzivní, právě v této době, kdy situace v Rusku byla složitá a kdy potřebovali od Ameriky finanční podporu,“ dodává Petr Boháček.

V dnešní době už tato linka není tak zásadní mezi prezidenty. Stále však zůstává důležitá pro komunikaci mezi vojenskými veliteli. Ale i zde se už používá také jiné zařízení, které má například předejít konfliktům nebo střetům letadel obou zemí.

Jaké jsou současné vzájemné vztahy těchto dvou zemí a další zajímavosti o zavedení přímého spojení mezi Bílým domem a Kremlem, se dozvíte v rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované