Hlavní obsah

Primabalerína Daria Klimentová v otevřené zpovědi: Každý den cvičím, abych neskončila na vozíku

Daria Klimentová žije v Londýně, ale do Prahy jezdí téměř každý měsíc. „Odpočinu si doma v Počernicích a vydám se do centra. Chodím přes Karlův most do baletního sálu v Anenském klášteře,“ vysvětluje svoje rituály.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mám za sebou čtyři operace kolene, skoliózu páteře, problémy s kyčlí, vyjmenovává jedna ze světově nejuznávanějších Češek. S úsměvem, protože tanec miluje dodnes.

Článek

Na konzervatoři si vybrečela, aby jí tatínek v pokojíčku vyrobil tyč se zrcadlem. Dodnes je jedním z jejích nejoblíbenějších míst baletní sál. Přestože už je „jenom“ profesorkou, v sále Národního divadla v pražském Anenském klášteře točí jednu piruetu za druhou a nohama švihá nad hlavu. Pozorně ji sledují desítky studentů Ballet Masterclasses in Prague. Daria kurz pro mladé tanečníky z celého světa pořádá už šestnáct let.

Proč právě dívka z Horních Počernic získala hned po konzervatoři sólovou smlouvu v Baletu Národního divadla? A proč pak jako jedna z primabalerín Anglického národního baletu tančila právě ona většinu premiér a chodila za ní do šatny princezna Diana?

Na tajemství jejího úspěchu jsme se zeptali jak Darii samotné, tak její profesorky, spolužačky z ročníku a dokumentaristy Martina Kubaly, který několik let mapoval její kariéru.

Sledujte pořad Moje místa, Televize Seznam ho v premiéře vysílá každé úterý ve 20:00. V úterý 16. dubna svoje místa ukáže právě Daria Klimentová.

Poté vždy následují Intimní zpovědi. V nich slavná baletka ještě prozradí třeba to, jak si vymohla balet navzdory doporučení lékařů, jak tančila zamilovaná sóla s kolegou, se kterým si nerozuměla, a jak snáší odchod z výsluní.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované