Hlavní obsah

Primátor chce prověřit smlouvu na vánoční trhy v Praze

Cena pronájmu za vánoční a velikonoční trhy je 4 miliony korun ročně.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský primátor Zdeněk Hřib chce prověřit výběrové řízení na pronájem Václavského a Staroměstského náměstí společnosti Taiko. Ta v centru Prahy provozuje vánoční a velikonoční trhy.

Článek

I letos pořádá na Staroměstském a Václavském náměstí tradiční vánoční trhy společnost Taiko. Před dvěma lety opět vyhrála výběrové řízení. S pořádáním trhů v centru Prahy začala už v roce 2004.

Její smlouvou na pořádání trhů a okolnostmi výběrového řízení se však plánuje zabývat nový pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Pokud vím, tak ta smlouva je na dobu neurčitou a je tam nějaká výpovědní lhůta, je určitě možné tu smlouvu přesoutěžit,“ řekl Seznamu primátor s tím, že věc je ale nutné nejprve prošetřit.

Pražští politici veřejně sdílejí pochybnosti, které o výběrovém řízení na pořádání trhů mají.

Hřibův kolega a bývalý pražský zastupitel Jakub Michálek upozornil na to, že výběrové řízení mohl ovlivnit střet zájmů.

„Manželka zaměstnance, který pořádal výběrové řízení, byla zaměstnankyní společnosti Taiko a ten zaměstnanec na to neupozornil vedení magistrátu,“ popsal Seznamu Michálek situaci z roku 2016.

Zmíněným úředníkem je Luděk Burian, který má na starosti správu majetku Prahy. O výběrovém řízení a případných výhradách politiků ale mluvit nechtěl.

„Všechno řeší náš tiskový mluvčí. Já se omlouvám, já nemůžu,“ uvedl.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman pak na rozdíl od politiků řekl, že soutěž na trhy žádný střet zájmů nedoprovázel.

„Ve chvíli, kdy se tato informace objevila, se tím zabýval celý odbor,“ naznačil, že podezření na střet zájmů už úředníci řešili.

Společnost Taiko je spojována s lobbistou Romanem Janouškem, jeho manželka Simona Steiningerová totiž v minulosti několik let seděla v její dozorčí radě.

Reklama

Doporučované