Hlavní obsah

Primátor Hřib nastupuje do nemocnice. Uvolnil se mi program, říká

Foto: Zdeněk Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib bude od příštího úterý pomáhat v jedné z pražských nemocnic.

Reklama

Pražský primátor Zdeněk Hřib půjde od příštího týdne dobrovolničit do nemocnice. Na chod radnice to podle něj nebude mít vliv, oželí jen reprezentační akce, sázení stromů či debatu se studenty.

Článek

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) od příštího úterý částečně omezí své primátorské povinnosti a minimálně na dva týdny nastoupí jako dobrovolník do jedné z pražských nemocnic. Vystudovaný lékař, který se „doktořinou“ nikdy neživil, bude pomáhat na oddělení, které přijímá pacienty s podezřením na covid-19. Do jaké nemocnice konkrétně nastupuje, chce oznámit až v úterý.

Za svoji dobrovolnickou službu si už vysloužil i kritiku od radniční opozice, podle níž si pouze dělá PR a měl by raději řídit město.

Rozhodl jste se na základě výzvy předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který řekl, že lékaři ukrytí v politických funkcích by měli jít pomáhat?

(smích) To v žádném případě. Nejde o žádný impulzivní krok. Já jsem se na tuhle záležitost připravoval už delší dobu. My totiž už měsíc sledujeme ta data, křivku, máme simulace, kdy dojde k zaplnění lůžek v Praze a Středočeském kraji. Nevyhnutelnost této situace byla daná předem už před několika týdny. Takže to není přímá reakce na výzvy komunistů.

Sice jste vystudoval lékařskou fakultu, ale nikdy jste se tomu povolání nevěnoval. Do jaké pozice tedy nastoupíte? Budete pracovat jako plnohodnotný lékař, nebo spíše „vzdělanější sanitář“?

Já jsem se věnoval po studiu výzkumu v oblasti bezpečnosti pacientů a kvality péče. Kvalifikace, kterou mám, je lékař bez specializované způsobilosti, lidově řečeno se tomu říká bez atestace. V nemocnici budu přidělen k nějakému staršímu lékaři, pod kterým budu pracovat. Do nemocnic posíláme s pracovní povinností mediky třeba ze 4. ročníku a já si troufnu tvrdit, že moje kvalifikace je minimálně srovnatelná.

Na JIP či ARO tedy nejspíš nenastoupíte?

To oddělení, kde já budu pracovat, je vlastně takové vstupní místo, kam přijdete, když je u vás podezření, že máte covid, ale ještě to není laboratorně potvrzeno. Absolvujete tam vyšetření a dostanete základní péči. Je to takový vstupní filtr, ale každopádně už je v zóně, ve které na sobě musíte mít ochranný oblek.

Bojíte se?

Já z toho mám samozřejmě respekt. Ale z mého pohledu je to nezbytné. Doufám, že tím i inspiruji nějaké další lidi, kteří by se mohli zapojit. Nejde jen o zdravotníky, kteří by se mohli vrátit zpět do oboru, ale pomáhat může prakticky kdokoliv, kdo chce. Může se přihlásit u Českého červeného kříže nebo do své nejbližší nemocnice. Nebo pokud prodělali onemocnění, mohou darovat rekonvalescentní plazmu. Mám k tomu samozřejmě respekt, ale nejde o impulzivní krok. Pochopitelně si teď v poslední době znalosti osvěžuji, abych tam byl co platný.

Vytáhl jste stará skripta z vysoké školy?

V dnešní době jsou to zdroje elektronické i papírové, už je to trochu dál.

Jak dlouho chcete v nemocnici působit?

Já to mám momentálně naplánované na nějakých 14 dní, pak bude zastupitelstvo, takže to je záležitost, kdy tam nebudu moct být celý den. Jinak budu chodit na odpolední směnu, aby tam moje přítomnost dávala smysl, protože na tomto pracovišti je největší nával právě odpoledne.

Dopoledne tedy budete trávit na radnici?

Ráno budu sedět samozřejmě na radnici a po večerech také řešit radnici tak, jak to dělám doteď. Rodina mě asi moc neuvidí. Děti a manželka se s tím holt budou muset nějak smířit, no. Se ženou jsem to samozřejmě probral.

Co vám na to řekla?

(smích) Moje žena mě podporuje ve všem, co dělám.

I přes toto všechno mi ale neříkejte, že budete primátor na 100 procent. Jaké povinnosti budete muset vynechat?

Mně odpadla celá řada záležitostí takového toho ceremoniálního charakteru. Pochopitelně, když se ty akce nekonají, tak na nich nemusím mít úvodní slovo. Něco samozřejmě za oběť padlo, třeba vystoupení na několika videokonferencích, třeba EuroCities sdružující evropská města nebo SmartCity, padlo také jedno sázení stromů s veřejností. Na kladení věnců 28. října místo mě jde první náměstek, to samé jednání komise rozpočtového výboru regionu, to je oficiální evropský orgán, potom nějaké koaliční porady budou muset být odloženy nebo mě zastoupí předseda klubu. Ohrožena je debata se studenty VŠE. A také nějaké schůzky se zastupiteli. Účastnit se však budu jednání jak městské rady, tak krizového štábu, v tom žádný problém není.

A byl by, pokud by nemocnice o vaše služby stála na delší dobu?

To uvidíme podle toho, jak se situace bude vyvíjet, nerad bych to teď předjímal.

Měl jste už koordinační schůzku s budoucími kolegy?

Ano, je to dlouhodobý proces, není to opravdu, že bych se rozhodl na základě toho, co Vojtěch Filip včera hodil na Facebook.

Reklama

Doporučované