Hlavní obsah

Primátorem Plzně je Baxa z ODS. Kvůli spojení s ANO ovšem pod koaliční smlouvou chybí jeden podpis

Martin Baxa byl na ustavujícím zastupitelstvu jediným navrženým kandidátem, v devítičlenné radě kromě něj usednou čtyři náměstci a čtyři radní.Video: Barbora Němcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Primátorem města Plzně se po čtyřleté přestávce znovu stal Martin Baxa z ODS. Na ustavujícím zastupitelstvu pro něj hlasovalo 34 ze 46 přítomných zastupitelů. Stosedmdesátitisícovou Plzeň povede v dalším období koalice ODS, ANO, ČSSD a TOP 09. Jejím členem není ale senátor a dlouholetý starosta obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner z ODS, vadí mu spojení s hnutím ANO.

Článek

„Podpis pod koaliční smlouvu jsem nepřipojil, protože naše strana, ODS, vedla poměrně razantní předvolební kampaň proti hnutí ANO, proto mi přišlo poměrně nevhodné se po volbách s ním spojit,“ osvětluje svůj názor Lumír Aschenbrenner.

Poukazuje zároveň na možnost vzniku koalice i bez tohoto hnutí. Při spojení ODS, TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL by měla koalice těsnou většinu 24 ze 47 zastupitelů. Lumír Aschenbrenner zůstává členem zastupitelského klubu ODS.

Martin Baxa byl na ustavujícím zastupitelstvu jediným navrženým kandidátem, v devítičlenné radě kromě něj usednou čtyři náměstci a čtyři radní, všichni budou uvolnění. ODS připadnou kromě primátorského postu ještě dvě místa v radě, ANO má prvního primátorova náměstka, jímž se stal Roman Zarzycký, a další tři pozice v radě, TOP 09 a ČSSD budou mít po jednom členovi rady.

Programové prohlášení by chtěla mít nová koalice hotové do konce února, podle Baxy by mělo odrážet priority všech zastupitelů, nejen těch koaličních. Hlavním cílem stran by měl být další rozvoj města. Mezi koaliční priority zařadil kromě bezpečnosti a řešení dopravní situace i přípravu strategických dokumentů pro následující plánovací období EU.

Martin Baxa je v tuto chvíli i poslancem, funkci si ponechá. Na jaře se rozhodne, zda je únosné vykonávat obě funkce současně. Kterého postu by se případně vzdal, nechtěl Baxa předjímat.

Volby v Plzni vyhrálo ANO o necelou desetinu procentního bodu před ODS. Obě strany mají po 13 mandátech. TOP 09 doplní koalici čtyřmi zastupiteli a ČSSD třemi. V opozici budou Piráti se sedmi mandáty, KDU-ČSL – Pravá volba pro město se čtyřmi zastupiteli a KSČM se třemi.

Reklama

Doporučované