Hlavní obsah

Primátorka se stížností pohořela. Mladý aktivista Jakub Čech o ní může mluvit jako o „malém Babišovi“

Rozhovor Seznamu s aktivistou Jakubem Čechem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznamu zjistili, že populární sedmnáctiletý občanský aktivista Jakub Čech vyhrál spor s prostějovskou primátorkou Alenou Raškovou. Nazval ji „malým Babišem“, proti čemuž se politička ohradila. Podala na Čecha trestní oznámení a oznámení o přestupku. Úřad nyní rozhodl v Čechův prospěch. „Vnímám to jako další vítězství v boji s prostějovskou arogancí o moc,“ řekl Čech pro Seznam.cz.

Článek

Jakub Čech v červnu 2017 upozornil, že v záznamu ze zasedání prostějovského zastupitelstva, kdy politici hlasovali o pronájmu budovy v majetku města Střední škole automobilní Prostějov, kde je spolumajitelkou právě primátorka Prostějova Alena Rašková, chybí zmínka, že by politička upozornila na svůj střet zájmů.

Po jeho upozornění byla původní verze zápisu nahrazena na webu města verzí novou, která již tuto zmínku obsahovala. Podle primátorky šlo jen o nedopatření, při zasedání zastupitelů na svůj střet zájmů upozornila, pouze podle ní nebyl promítnut do zápisu.

Samotného hlasování se navíc neúčastnila. Domnívala se, že tvrzení Jakuba Čecha byla nepravdivá, navíc ji prý Čech označil za „malého Babiše“. Primátorka, která je členkou ČSSD, mínila, že ji tím aktivista dehonestoval v očích veřejnosti. Proto na něj podala trestní oznámení a oznámení o přestupku. To v úterý městský úřad v Konici, kde má Jakub Čech trvalé bydliště, zamítl. V odůvodnění kromě jiného stojí, že „…osoby, které jsou aktivní ve veřejné sféře, musejí počítat s tím, že jejich konání bude vystaveno vyšší míře a intenzitě kritiky, třebas i nepřesné či ‚nespravedlivé‘, a požívají tudíž nižší ochrany“.

Jakub Čech se angažoval v získávání přístupu k informacím už v minulosti. V létě před třemi roky například žádal prostějovskou radnici o informace, konkrétně šlo o právní analýzu advokáta Tomáše Kotryse a důvodovou zprávu k usnesení rady města z poloviny června 2015. Magistrát mu neodpověděl, protože prý jako nezletilý nemá na tyto informace právo, a místo toho napsal Jakubovým rodičům, aby s žádostí podepsali souhlas. Jakub Čech se s případem obrátil na organizaci Otevřená společnost. Požadované údaje vydal magistrát až po nařízení krajského úřadu v Olomouci.

V roce 2016 obdržel Jakub Čech cenu Člověka v tísni Gratias Tibi.

Reklama

Související témata:

Doporučované