Hlavní obsah

Přiměřený trest za zabití ležícího Palestince? Izraelský prokurátor žádá tři až pět let

Prokurátor žádá pro izraelského vojáka tři až pět let vězení.

 

Reklama

Izraelský voják Elor Azaria je vinen ze zabití ležícího Palestince, který o chvíli dříve zaútočil na skupinku vojáků.

Článek

Vojenský prokurátor Nadav Weisman navrhuje pro Elora Azariu tři až pět let vězení. Jde podle něj o přiměřený trest za jeho čin. Azaria, příslušník izraelské armády, loni v březnu v Hebronu zastřelil na zemi ležícího Palestince, který ještě s dalším mužem o několik chvil dříve zaútočil na skupinu jeho kolegů.

Obhajoba argumentovala Azariovým pocitem ohrožení, bál se údajně, že Palestinec má na sobě vestu s výbušninami - prokurátor ale nechal při procesu několikrát přehrát video, které zveřejnila nezisková organizace ochránců lidských práv Betselem a které „popravu” zachycuje. Voják ke zraněnému, na zemi ležícímu a zajištěnému Palestinci pomalu přistoupil a střelil ho do hlavy. Podle prokuratury tak byla motivem odplata.

Azaria, který je armádním medikem, byl hned po incidentu zadržen. Zatímco představitelé ministerstva obrany chování vojáka kritizovali, mnoho občanů se Azarii zastává. Premiér Benjamin Netanjahu mladíkovo počínání odsoudil, ale nepoužil výraz vrah. Několik izraelských ministrů již vyzvalo k omilostnění vězněného vojáka. Úřad izraelského prezidenta uvedl, že milost pro Azariu zváží, až nastane vhodná doba.

Horní sazba za zabití dosahuje podle izraelských zákonů 20 let odnětí svobody. Vojenský soud případ řešil osm měsíců, o návrhu prokurátora ještě nerozhodl.

Reklama

Související témata:
Hebron

Doporučované