Hlavní obsah

Příměří mezi Izraelem a Hamásem zatím drží. Hizballáh gratuluje Palestincům

Foto: Profimedia.cz

Lidé v ulicích Gazy bouřlivě slaví příměří zprostředkované Egyptem.

Reklama

Světoví politici vítají klid zbraní mezi židovským státem a palestinským hnutím Hamás. Libanonský Hizballáh, který v minulosti sám proti Izraeli také bojoval, poblahopřál Palestincům k údajnému „historickému vítězství.“

Článek

Příměří mezi palestinským Hamásem a Izraelem dnes uvítala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i německý ministr zahraničí Heiko Maas. Do regionu se chystá v nejbližších dnech šéf americké diplomacie Antony Blinken a k dodržení klidu zbraní vyzval obě strany britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Boje trvaly 11 dní a nepřežilo je 244 lidí, především Palestinců. „Je dobré, že nastalo příměří a nepřibývají už oběti,“ tweetoval Maas, který ve čtvrtek navštívil Izrael i Západní břeh Jordánu. Poděkoval také Egyptu za zprostředkování klidu zbraní a vyzval, aby se začaly řešit „hlubší příčiny konfliktu“, což by přineslo řešení blízkovýchodních problémů.

„Vyzývám obě strany, aby příměří upevnily a stabilizovaly situaci z dlouhodobého hlediska. Trvalý mír a bezpečnost všem přinese jedině politické vyřešení“ problémů, sdělila von der Leyenová.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell v prohlášení ocenil Egypt, Katar, OSN a USA za to, že pomohly příměří vyjednat. „Jsme zděšení ztrátami životů v minulých 11 dnech. EU stále opakuje, že je situace v Pásmu Gazy neudržitelná. Trvalý mír a ukončení izraelsko-palestinského konfliktu natrvalo zajistí jenom politické řešení,“ uvádí se v Borrellově prohlášení.

Příměří uvítal také francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian s tím, že jeho země je odhodlaná sehrát klíčovou roli při hledání politického řešení krize. Le Drian ocenil roli Egypta při vyjednání příměří a uvedl, že „boje minulých dní svědčí o tom, že je třeba zahájit skutečný politický proces mezi oběma stranami“.

Hizballáh výsledek bojů označil za „historické vítězství“ palestinských skupin bojujících proti Izraeli z Pásma Gazy. „Hizballáh blahopřeje hrdinnému palestinskému národu k vítězství nad sionistickým nepřítelem,“ uvedla skupina ve svém prohlášení. Ocenila především „účastníky odboje, mučedníky (oběti), zraněné a jejich rodiny a také velení odbojových skupin, kteří se v bitvě osvědčili“.

Hizballáh proti Izraeli bojoval ve válce v roce 2006, je vlivným hráčem v libanonské politice, ale má ozbrojené křídlo, které bojuje například v syrské válce na straně damašku. Má podporu a zbraně z Íránu a udržuje těsné styky s palestinským Hamásem.

Hned po půlnoci, když od 01:00 SELČ začalo platit příměří, propukly oslavy nejen v Pásmu Gazy, ale i na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalému.

O vyjednání příměří se zasadily především USA a Egypt. Jeho prezident Abdal Fattáh Sísí brzo ráno tweetem poděkoval americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi za jeho podíl. Napsal, že on i Biden se shodli v tom, že konflikt je třeba řešit diplomacií.

Reklama

Doporučované