Hlavní obsah

Příměří v Aleppu: Během soboty město opustilo přes 20 000 civilistů

 

Reklama

Civilisté se skrze bezpečnostní koridory dostávají ven z města. Během soboty odložilo zbraně více než 1 200 povstalců.

Článek

Po dlouhých bojích mohou hladoví a vyděšení civilisté vyjít ze svých sklepů a dalších skrýší, kde se schovávali před zuřící válkou. V Aleppu bylo ve středu vyhlášeno příměří a lidé tak mohou bezpečnostními koridory opustit čtvrtě ve východní části města, kde během posledních týdnů žili v drastických podmínkách. Ruské ministerstvo obrany v sobotu vydalo prohlášení, že více než 20 000 civilistů opustilo postižené oblasti a na 1 200 povstalců odložilo své zbraně.

Rusko, jehož vojenský zásah pomohl otočit válku ve prospěch prezidenta Bašára Asada, uvedlo, že syrská armáda nyní drží kontrolu nad 93 procenty území města. Tuto informaci ale agentura Reuters nepotvrdila.

„V současné době opustilo více než 20 000 civilistů oblasti východního Aleppa. 1217 povstalců odložilo své zbraně. Lidé odcházejí v neustálém toku přes humanitární koridory. Syrské úřady dnes kontrolují asi 93 procent města,” řekl mluvčí ruského ministerstva Igor Konashenkov. „Poté, co civilisté opustí válečné oblasti, bude syrská armáda pokračovat,” dodal. Dále řekl, že v posledních dvou letech opustilo město prostřednictvím humnitárních koridorů 50 000 civilistů.

Britská organizace dohlížející na dodržování lidských práv v Sýrii ovšem tvrdí, že v posledních týdnech byly během bombardování zabity až stovky civilistů.

Agentura Reuters uvedla, že některé památky ze seznamu UNESCO ve Starém městě jsou zcela zdevastovány. „Jsem překvapený. Byl jsem se tu podívat už dříve, ale takhle zničené jsem muzeum ještě neviděl. Rebelové zdevastovali dokonce i dědictví nejstaršího archeologického místa na světě,” řekl Mohamad Shaaban, ředitel muzea v Aleppu. „Zničeno je téměř 70 procent památek, někde až 100 procent,” dodal.

V sobotu v Ženevě jednali ministři zahraničí USA, Německa a Francie John Kerry, Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault a některých muslimských zemí o možném politickém řešení konfliktu v Sýrii. Kerry vyzval syrského prezidenta Asada a Rusko, aby prokázali „trochu vstřícnosti" a zaručili opozičním bojovníkům, že v případě uzavřeného příměří nebudou okamžitě zmasakrováni.

Válka vzala život už více než 300 000 lidí a z domů vyhnala na 11 milionů obyvatel.

Reklama

Doporučované