Hlavní obsah

Přímluva od Merkelové. Babiš ulehčil pendlerům i díky německé kancléřce

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Angela Merkelová.

Reklama

Čeští zdravotníci, sociální pracovníci a záchranáři nakonec mohou dál denně dojíždět do zaměstnání v Německu a Rakousku. Hrozící nucený pobyt v zahraničí a následnou karanténu pomohl zažehnat tlak německých a rakouských politiků.

Článek

Na začátku týdne vláda rozhodla, že od čtvrtka mají všichni dojíždějící za prací do Německa a Rakouska kvůli silnější ochraně před koronavirem fungovat v režimu: tři týdny v zahraničí, následně dva týdny doma v karanténě. Ubytování v cizině měl pendlerům zajistit zaměstnavatel.

Tisíce lidí tak dostaly na vybranou ze dvou možností - buď si musely najít přechodné bydliště, nebo s prací v Německu či Rakousku skončit.

Opatření vystrašilo zejména německé a rakouské nemocnice a pečovatelské instituce. Obávaly se, že čeští zaměstnanci zůstanou doma, a budou tak chybět právě v náročném období boje s pandemií. Politici z Německa i Rakouska se proto snažili přesvědčit premiéra Andreje Babiše, aby vláda omezení nezpřísňovala aspoň pro tyto zaměstnance.

Babiš, který původně nechtěl dělat v omezení pro pendlery výjimky, nakonec svolil a změnu zařídil. „Ministr vnitra Jan Hamáček se na přání premiéra Andreje Babiše na základě žádosti německé a rakouské vlády rozhodl rozšířit výjimky pro přeshraniční pracovníky,“ oznámilo ve středu Ministerstvo vnitra.

Jak zjistily Seznam Zprávy, Babiše pomohl přesvědčit také telefonát od německé kancléřky Angely Merkelové. Vládní úřady obou zemí sice o této komunikaci neinformovaly, redakci ji nicméně potvrdilo několik zdrojů z Ministerstva vnitra a diplomacie.

Sám Babiš ve středu oznámil, že kvůli zpřísněnému režimu pro pendlery mluvil s bavorským ministerským předsedou Markusem Söderem. „Má obavy, že naši lidé nenastoupí do práce,“ napsal Babiš na Twitteru.

Podle informací z diplomatických kruhů se podobně snažil na Babiše působit také rakouský premiér Sebastian Kurz nebo šéf zemské vlády Saska Michael Kretschmer. „Babiš je s německými a rakouskými politiky v celkem pravidelném kontaktu. Uvědomuje si, že v době boje s koronavirem je spolupráce důležitá,“ uvedl zdroj.

Čeští zdravotníci, sociální pracovníci a záchranáři tak mohou dál cestovat za prací do Německa a Rakouska jako dosud. Stačí, když se prokážou potvrzením ze zaměstnání. Lidé pracující v těchto zemích v jiných oborech se však musí režimu „3+2 týdny“ podvolit.

Pro pendlery jezdící na Slovensko a do Polska se pravidla nemění. Nadále se na ně vztahuje požadavek, že dojíždět musí minimálně třikrát týdně v jednom směru a místo výkonu práce musí být do 100 kilometrů od hranice. Rovněž platí, že pendler u sebe musí mít potvrzení od zaměstnavatele a takzvanou knížku přeshraničního pracovníka.

Reklama

Doporučované