Hlavní obsah

Přenos z Paříže: První akce příštího prezidenta Macrona, vojenská přehlídka v Paříži

Vzpomínka na válečné veterány v Paříži.

 

Reklama

Z Paříže se přihlásil zvláštní zpravodaj Seznam Zprávy Martin Jonáš po vítězné noci Emmanuela Macrona.

Článek

Konečné výsledky francouzských prezidentských voleb potvrdily jasné vítězství liberála Emmanuela Macrona, které již dříve uznala i jeho soupeřka Marine Le Penová. Po sečtení všech odevzdaných platných hlasů jich bývalý ministr hospodářství Macron získal 66,06 procenta. Krajně pravicovou političku podpořilo 33,94 procenta voličů.

Macron se už účastnil první oficiální akce - oslav výročí konce 2. světové války, na kterých v roli prezidenta je ještě Francois Hollande. Podívejte se na záznam ve videu nahoře.

Macron s Françoisem Hollandem společně položili květiny na pamětní desku a zapálili věčný oheň, připomínající miliony padlých ve válkách. Akt je označován za symbolické zahájení předávání funkce, které bude formálně završeno o víkendu, kdy Hollandeovi skončí pětiletý mandát.

Ranní studio Seznam Zprávy o francouzských volbách.

Macron, který byl ve svých 39 letech zvolen do čela Francie, se stane nejmladším prezidentem této země. Podle francouzského serveru Libération bude i nejmladším prezidentem na světě.

Macronovi již k vítězství blahopřáli světoví lídři, jako německá kancléřka Angela Merkelová, britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump.

Macron se dostal do popředí od roku 2014 jako ministr hospodářství ve vládě Françoise Hollandea, z níž vloni v srpnu odešel a s nově založeným hnutím Vpřed! (En Marche!) zahájil své vítězné tažení.

Kdo je Macron? Miniprofil nového prezidenta:

Kdo je Emmanuel Macron.Video: Pavel Cyprich

Za svého působení ve vládě se proslavil ochranářským zákonem, namířeným proti levnější pracovní síle ze střední a východní Evropy. V úřadu ministra ale současně kritizoval francouzský sociální model.

Macron se narodil 21. prosince 1977 v Amiens, studoval filozofii na pařížské univerzitě Nanterre a v roce 2004 absolvoval prestižní Národní školu pro správní úředníky (ENA). Začal pracovat jako investiční bankéř v bance Rothschild & Cie. V letech 2006 - 2009 byl členem Socialistické strany (PS).

Dopady voleb: s Macronem začíná dvourychlostní Evropa:

S Macronem začíná éra dvourychlostní Evropy, říká Filip Chráska z Asociace pro mezinárodní otázky. Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované