Hlavní obsah

Primoco získalo licenci, může dodávat drony přímo pro armádu

Rozhovor s Ladislavem Semetkovským, zakladatelem společnosti Primoco.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bezpilotní letectví může napodobit růstový příběh internetu, říká Ladislav Semetkovský, generální ředitel a zakladatel společnosti Primoco.

Článek

Společnost Primoco UAV SE vyrábí středně velká, plně autonomní bezpilotní letadla s použitím vlastních komponentů. Stroje se vyznačují délkou letu až 10 hodin při rychlosti 100 až 150 kilometrů za hodinu, vzletovou hmotností až 150 kilogramů a užitnou hmotností nákladu až 50 kilogramů.

Teď dosáhlo na významný „papírový“ úspěch. Společnosti se podařilo získat licenci od ministerstva průmyslu a obchodu na obchod s vojenským materiálem. To znamená, že bude moci dodávat armádě přímo, bez prostředníků.

Target drony jsou pro armády cenově přijatelnou možností, jak trénovat piloty vojenského letectva.

„V současnosti vyrábíme jeden letoun týdně, ale v budoucnu by to mohl být i jeden denně,“ řekl v rozhovoru pro Seznam zakladatel firmy Semetkovský.

Svou společnost dovedl také na trh START pražské burzy.

Společnost za rok 2018 vykázala tržby 27,53 milionu korun, což znamenalo prudký meziroční nárůst z 1,15 milionu korun. Letos by firma mohla uzavřít zakázky v hodnotě zhruba jedné miliardy korun, z čehož by do tržeb mohlo jít přes 280 milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované