Hlavní obsah

Babiš po prvním jednání vlády oznámil jména zástupců a migrační taktiku pro Brusel

První tisková konference Babišovy vlády.

 

Reklama

Prezident Zeman jmenoval na Hradě první vládu premiéra Andreje Babiše.

Článek

Premiér Andrej Babiš informoval po prvním zasedání vlády, že jejími místopředsedy byli zvoleni ministři životního prostředí Richard Brabec a zahraničí Martin Stropnický. Vedoucím Úřadu vlády je Radek Augustin.

Brabec má zastřešovat ekonomickou agendu vlády, se Stropnickým chce premiér úzce spolupracovat na největším problému současné evropské politiky, a tím je podle Babiše přistěhovalectví.

Začátkem ledna si vláda podle premiéra schválí legislativní plán, jednat bude vždy ve středu, ale po Novém roce se poprvé sejde v pondělí.

„Nejvíce času jsme věnovali přípravě na Evropskou radu, bude projednávat pro nás klíčové věci, otázku obrany a migrace. Chceme tam být aktivnější, myslím, že je potřeba zasáhnout proti pašerákům lidí do Evropy,” řekl Babiš.

Jmenování na Hradě

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu už po poledni. Slavnostnímu ceremoniálu přihlíželi i další ústavní činitelé, například předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a lidé z Kanceláře prezidenta republiky.

Po slibu ministrů promluvil prezident Miloš Zeman. „Přijal jsem v minulých dnech devět nováčků, chtěl bych jim poděkovat za zajímavou diskusi, přesvědčili mne, že velmi dobře zapadnou do nově formovaného týmu,“ řekl prezident.

Záznam jmenování Babišovy vlády na Hradě:

Prezident jmenoval novou vládu Andreje Babiše.

Nejste ministři jen pro tuto zimu

„Nejste zimní vláda, není to pravda. Dodržím svůj slib a i v případě, že vaše vláda nedostane důvěru, jmenuji Andreje Babiše ihned premiérem,“ uvedl Zeman. Babišovu vládu považuje za plnohodnotnou, která může začít pracovat.

Příjezd Babišovy vlády do Strakovy akademie:

Vláda přijíždí na své první zasedání.

Zeman by uvítal, pokud by tato vláda změnila Ministerstvo pro místní rozvoj na Ministerstvo pro vládní investice. „Nenechte se nikým a ničím otrávit,“ zakončil Zeman svůj projev.

Premiér Babiš poté poděkoval za jmenování své vlády. „Musíme bojovat za bezpečnost Evropy, proti nelegální migraci,“ řekl s poukazem na to, že prakticky hned odjíždí na čtvrteční a páteční jednání v Bruselu.

Vládní prohlášení do konce týdne

Vládní prohlášení chce mít Babiš hotové do této neděle, v pondělí ho projedná vláda a pak s ním premiér seznámí ostatní strany ve Sněmovně. Za jeden ze základů vládního programu označil důchodovou reformu, ale také zvýšení mezd učitelů a lidí z kultury či digitalizaci státní správy. „Pane prezidente, chceme investovat, souhlasím s tím, že růst ekonomiky, i když je největší v Evropě, je přesto zatím malý,“ uvedl Babiš.

Ráno v Lánech

Babišův tým se však už v kompletním složení ukázal na veřejnosti - hned ráno u Masarykova pomníku v Lánech.

Babišova vláda v Lánech (záznam z 9:00):

Babišova vláda u památníku TGM v Lánech.Video: Petr Švihel

Ještě před jmenováním vlády pak premiér navštívil Sněmovnu, kde se zúčastnil schůze výboru pro evropské záležitosti. Už zítra totiž Andrej Babiš bude jako nový premiér zastupovat Českou republiku na setkání lídrů Evropské unie v Bruselu.

Andrej Babiš přichází do Sněmovny (záznam z 10:50):

Babišův příchod do Sněmovny.

Poslanci výboru pro evropské záležitosti projednali mandát na jednání Evropské rady. Bavili se například o kvótách na uprchlíky.

Andrej Babiš ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti:

Záznam jednání výboru pro evropské záležitosti s novým premiérem Babišem.

Dění kolem vlády budeme celý den sledovat ve videoreportážích.

Reklama

Související témata:

Doporučované