Hlavní obsah

Přímý přenos: Astronauti mění baterie na Mezinárodní vesmírné stanici

Přímý přenos výstupu astronautů do kosmu. Video obsahuje komentář v angličtině.Video: NASA

 

Reklama

Američtí astronauti mění akumulátory na ISS. Původně měly do kosmu vystoupit dvě astronautky. Kvůli nedostatku vhodných skafandrů ale došlo ke změně plánů.

Článek

Christina Kochová a Nick Hague v otevřeném vesmíru mění staré nikl-vodíkové baterie za výkonnější lithium-iontové. Tyto baterie zásobují Mezinárodní vesmírnou stanici elektrickou energií, pokud se objekt nachází mimo dosah slunečního světla. Nabíjejí se za pomoci solárních panelů, které fungují jako primární zdroj elektrické energie, když je stanice ve vhodném postavení vůči slunci. Údržba stanice a výměna akumulátorů je 210. „vesmírnou procházkou“.

NASA původně plánovala vyslat mimo stanici čistě ženskou posádku. Vzhledem k nedostatku skafandrů vyhovující velikosti se však plány změnily a místo Anne McClainové tak s Kochovou ve volném vesmíru pracuje Hague. Oběma ženám totiž vyhovuje střední velikost vnitřní košile ochranného obleku pro pobyt ve volném kosmickém prostoru, která je zatím na ISS k dispozici jen jedna. Větší či menší skafandr by mohl být pro pohyb v kosmu nebezpečný.

Jde o další část oprav, které probíhají od ledna roku 2017 a budou trvat přibližně do jara příštího roku. Vyměněno bude celkem 48 akumulátorů a podle expertů NASA k tomu bude potřeba ještě čtyři až šest dalších výstupů. Baterie vážící 130 kilogramů a o velikosti konferenčního stolku pomáhá astronautům přenášet mechanické rameno, lidé jsou však při výměně potřební nejen na zapojování, ale i pro manipulaci s novými díly.

McClainová se ale ven z ISS podívá znovu – a to brzy. Při třetím naplánovaném pracovním výstupu do otevřeného vesmíru, který NASA stanovila na pondělí 8. dubna, ji bude doprovázet kanadský astronaut David Saint-Jacques. Jejich pracovní program bude upřesněn podle výsledku výstupu Hagua a Kochové.

Reklama

Doporučované